Witam. Nie wiem czy wybrałem prawidłowy temat do forum.
04.02.2015 założyłem akwarium dla tropheusów ikola. Rybki 21 sztuk wielkość 3-4 cm.
28.02.2015 wpuściłem trofcie do akwarium. Ph wody od początku na tym samym poziomie tj 8,0.
Podmiany wody raz na 1,5 tygodnia 30 %. Woda wodociągowa kranowa ma 8,0 pH. Uzdatniam Antychlotem z Tropical + BactoActive. Narazie tylko raz zastosowałem sól morską, niebieską, która mi zafarbowała wszystkie kamienie :/
Trofcie obserwuję codziennie. Są dobrze wybarwione, nie są płochliwe, jedzą z apetytem. Wszystkie pływają prawidłowo, bez kołysania się na boki. Pływają po całym akwarium również tuż nad taflą wody. Są ciekawskie i kiedy tylko się pojawiam zaraz gromadza się przy szybie przedniej. To tak z grubsza.
Ostatnio zauważyłem że jedna z rybek ma lekko odchylone skrzela, a te są zaczerwienione. Rybka ma swój rewir którego zacielke pilnuje. Nie jeste płochliwa, dobrze wybarwiona. Często nastroszona. Do tego zauważyłem że ma lekką "deformację" tj mniej zaokrąglony "podbródek" :) nie wiem jak to nazwać. Mam zdjęcia tylko nie wiem jak je tu zamieścić. Rybka pływa w stadzie i pobiera pokarm jak inne - tj. prawidłowo. Czytałem dziś o chorobach u trofci, ale nie jestem przekonany co może jej dolegać. Może mi ktoś pomóc. Zdjęcia i filmy mogę poprzesyłać na emaile, lub tutaj, o ile tak można.
Dodam że wszystkie rybki mają w bdb stanie płetwy. Żadna z ryb nie jest nękana przez inną/inne. W akwarium zaczęły rozijać się glony zielone.
Akwarium:
- Zestaw akwarium OptiWhite 150/50/60 450L 2x36 watt
Osprzęt:
- Filtr JBL e1901 200-800l
- Grzałka z termostatem JBR - 500W , 300-500l
- Tetra pompka napowietrzacz APS 400,250-600l
- Listwa napowietrzająca 45cm kamień
- Falownik
Piasek - Kamienie:
- Piasek biały – kwarcowy, frakcja „0” - 30kg
- AQUANATURE ŁUPEK KWARCYTOWY, JASNY 30KG
- Skała LIMESTONE wapień 1kg kamienie skały