Sorki, tylko i wyłącznie moja wina, zastosowałem za słabą cyrkulację w zbiorniku, oraz wrzuciłem dużo kamieni. Mam dwa filtry eheim 2080 i fx6, oraz weipro wewnętrzny 3000 l/h. Myślałem że wystarczy, ale ilość kamieni spowodowała, że wszystkie odchody gromadziły się pod kamieniami, i teraz dochodzimy do sedna, chcąc pozbyć się odchodów że zbiornika popełniłem najgorszy błąd (jak początkujący akwarystyka) zacząłem grzebać w zbiorniku, przestawiać kamienie, przez co zanieczysciłem wodę i naraziłem ryby na stres, zł co zapłaciłem utratą młodzieży i parką 6 miesięcznych ryb. Cóż głupota tak skutkuje. Na dzień dzisiejszy, połowa kamieni wyrzucona, około 150 kg zostało, mam falowniki 12000l/h, używam Sera aqutan, soli seachema, bakterii Sera nitrivek oraz witamin, oczywiście zero grzebania, raz na dwa tygodnie czyszczenie szyb i raz na tydzień podmiany 200 litrów wody. Woda kryształ, rybki szczęśliwe, ja te, będę jak się okaże że choroby nie ma. Mam w akwa na dzień dzisiejszy, 12 szt tropheus Maswa, 12 szt chipimbi I 15 szt black ikola. Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam, jak widać człowiek uczy się całe życie, a i tak popełnia podstawowe błędy. Do usłyszenia. |