czy jestem w stanie to sprawdzić u weterynarza niestety nie mam mikroskopu żeby to zbadać ? Wyczytałam że objawy to otwarte skrzela bardzo często czerwone i dziwnie wyglądający gardziel czyli dokładnie to co u mnie ale reszta się nie zgadza rybka się nie ociera o nic i nie widzę aby cokolwiek próbowała wypluć. Jedyny objaw to te skrzela i gardziel. Jedna z dwóch rybek po dwóch podmianach wody wyglądała lepiej (normalnie) ale dziś znów skrzela ma czerwone. NH3 NH4 też 0 bo tego nie dodałam. Dodam jeszcze że akwarium z rybkami ma jakieś dwa miesiące wcześniej chodziło jakieś prawie pół roku bez i wszystkie etapy dojrzewania akwarium zostały zakończone przed wpuszczeniem ryb.
Dosłownie przed chwilą robiłam znów wszystkie testy od nowa : Ph, NO3, NO4, NH3/NH4, wyniki dokładnie takie same. Do akwarium nic nie dodawałam ani kamyczka nowego. Może coś w filtrze jest nie tak ? filtracja: - Eheim professionel 2 - filtr zewnętrzny (Sechem matrix jako ceramika, Pirugen, PhosGuard, węgiel aktywny, gąbka, - Aquael circulator 2000 - filtr wewnętrzny ( Gąbka, i oczywiście napowietrzanie cały czas) do tego deszczownica jako wylot z filtra zewnętrznego umieszczona jakieś 5cm nad taflą wody. - Grzałka z termostatem nie pamiętam ile Wat ale daje radę utrzymać temperaturę 25 stopni - Jedna świetlówka 25W kolor niebieski od godziny 15 do godziny 21 - Na dnie piasek biały i rozsypane troszkę ceramiki - Skała z jednej strony Spaghetti czerwone a z drugiej zwykły kamień wapienny - Rośliny anubias barteri posadzona na Spaghetti i druga posadzona w piachu żabienica ocelotowata |