admin:
Zbrojniki (nie glonojady, bo one nie żywią sie naturalnie glonami! tylko ich narybek jest przystosowany do odżywiania glonami)
Marta, czywiście, że zbrojniki, "glonojady" to taka skrótowa nazwa dla tej grupy ryb, powszechnie używana. Użyła jej autorka tematu, użyłem również ja, tyle że z zastosowaniem cudzysłowu, na co powinnaś zwrócić uwagę chcąc zrozumieć czytany tekst. Te moje nie mają żadnego naturalnego biotopu, wspomniałem już o tym, więc nie ma sensu powtarzać. Bardzo dobrze, że napisałaś o tych zmieniających się preferencjach żywieniowych wraz ze wzrostem bo mam kolejną okazję doprecyzować co może być pomocne również dla innych. Jest tak. Kolega z tej samej miejscowości (ma więc taką samą wodę) w swoim ogólnym zbiorniku ma między innymi właśnie "glonojady" (zwróć uwagę na cudzysłów!) mnożą mu się na potęgę. Pierwsze 2 mniej więcej 2 centymetrowe jak już pisałem około dwa lata temu miałem właśnie od niego. Po kilku miesiącach kiedy glony przestały być dla nich atrakcyjne i wyrosły na ładne okazy zwróciłem mu i wziąłem znowu dwa maluchy i tak w kółko.