Leszek,
A zastanawiales sie co dzieje sie z flora bakteryjna dojrzalego filtra bio - przystosowanego do np.500 litrow z konkretna obsada - po puszczeniu go w obieg z wiaderkiem czy zbiornikiem 100 litrow ? przeciez z racji braku pozywienia dla bakterii one rowniez moga obumrzec, w okresie kuracji 2 tyg. populacja bakterii zdecydowanie spada.
Ciezko mowic o dojrzalosci biologicznej zbiornika po leczeniu - swiete slowa, a to ze u kolegow czy u mnie nie wykazalo zadnych skokow na testach nie jest wskaznikiem, ze zbiornik jest dojrzaly
pamietajmy ze sa dwa pojecia,
1. start cyklu azotowego nazywanego czesto omylnie stabilizacja zbiornika 2. dojrzalosc/stabilizacje biologiczna ktora zbiornik osiaga po wielu miesiacach pracy.
Chyba w dyskusji Leszek mysli o 2 a Fazi o 1 - ale to moje domniemanie :-) - bez obrazy.
To drugie na pewno po leczeniu nie wystepuje, niezaleznie czy odlaczylismy filtry czy nie, wegiel tez wszystkiego nie wyciagnie. Musi wytworzyc sie na nowo rownowaga biologiczna.
Nie mozemy budowac teorii na zasadzie naszych pojedynczych przypadkow (a propos clout to na stronie producenta podaja ze nie niszczy flory bakteryjnej filtrow bio -
http://www.aq-products.com/Catalog/Catalog%20Frame %20Page.htm - u mnie nie zniszczyl, ale i tez nie pomogl rybom to nie znaczy ze ten lek nie dziala - ale ja staram sie z nim ostroznie, tzn. nie uzywac),
z ulotkami to tez jest tak, ze jak B.D. szkodzi na jakis szczep bakterii a w filtracji bio pewnie mamy ich kilka rodzajow, to producent podaje ze moze zaszkodzic - wiecie w innych krajach a zwlaszcza za "wielka kaluza" sa ludzie ktorzy czychaja na takie okazje zeby wytoczyc koncernowi proces i uzyskac wysokie odszkodowanie. Tak wiec wnioskuje, ze producenci sa szczegolnie ostrozni w tej materii.
Mam nadzieje, ze nikogo nie urazilem.