Witam wszystkich. Dawno przyznam się ze nie miałem problemów z tymi rybkami aż do teraz. Moje akwarium to standardowe 375l założone w 2010r. w którym pływają 25 szt tropheusow bemba. Filtracja to wewnetrzny atman 203 z dużą niebieską gąbką, zewnętrzna fluval 405 zasypany ceramikai hv304 także zasypany ceramika i ławą wulkaniczną. Parametry wody mierzone dziś rano PH8, KH10, GH16, NO2 0, NO3 5-10 PO4 2mg/l. Pokarmy jakimi je karmie to spirulina w płatkach a także i w tabletkach, sera flora, cichlid Excel hikari, 3-algae tropical, osi cichli flakes, tetra phyll, tetra pro algae a jako mrożonki solowiec.Teraz opiszę swój problem a mianowicie dzis mija 3 tygodnie jak nieswiece rybom i zastosowałem głodówkę aż mi ich szkoda ze tak ich muszę głodzić ale to dla ich dobra. Przez tydzień dodawałem sól podmiany wody po 15% rano i wieczorem oczywiście uzupełniając sól, później drugi i trzeci tydzień podmiany co drugi dzień.5 rybek zaczęły blednąć zwłaszcza tylna partia ciała aż po ogon. Oczywiście przy tym występują nicienia u tych co sa chore. Jedna wczoraj zmarła najbardziej uderzona tą chorobą. Mam podejrzenia dlaczego tak sie stałą kupiłem mrożonki w innym sklepie niż do tej pory co się zaopatrywałem. Niechcialem wchodzić z antybiotykiem bo na forum także gdzieś czytałem że bez jego podania także jest szansa wyleczenia a po za tym wiem jakie są potem jazdy. Powoli kończą mi się pomysły co dalej. Może macie jakieś inne sposoby moze jakieś sugestie. Jak mi uda się to udostępnię film bardzo krótki bo mając dwulatka w domu to nagranie filmu jest bardzo ciezkie:). Jak coś pominąłem to proszę mnie poprawić pytać |