Witam
Zbiornik:315l 137/46/50
wiek zbiornika:2 miesiace
obsada:19tropheus kasanga f1
pokarmy:OSI platki i granulki,tetra vegetable ,tetra min,spirulina36% tropical,raz w tygodniu mrozony oczlik,shrimp mix(krewetki +szpinak+czosnek) pokarm jest zawsze namoczony przed podaniem i czesto dodaje fischtamin 3 krople
NIEPOKOJACE OBJAWY:Sytuacja dla mnie dziwna ,bo choruja zawsze pojedyncze ryby
Gdy zachorowala pierwsza ryba miala ciagnace odchody ,wypluwala pokarm,trzymala sie z dala od stada w jednym miejscu,wyrazne wychudzenie
po zastosowanej glodowce calego stada ,zastosowaniu soli ,witamin a takze po glodowce bakto tabs sery ryba ta powrocila do zdrowia(karmilem tylko tym pokarmem 3 dni)
Za trzy dni choruje inna ryba podobne objawy +lezenie na piasku ,nie przyjmowanie zadnego pokarmu
Probowalem odlowic te rybe niestety gdy tylko podnosze wieko z oswietleniem za kazdym razem zaszywa sie w kamienie
probuje we snie tez nie jest to mozliwe
Ryba ta w momencie lapanki wykazuje niespotykane mozliwosci plywackie
Po raz wtory stosuje sol glodowke witaminy
Po trzech dniach udaje sie mi ja zlapac , jak sie okazalo 15 minut przed jej zgonem przed sama smiercia widac bylo wyrazne jej opuchniecie
Dla reszty stada zrobilem podmiane wody 1/5 pojemnosci zbiornika ,2 dni glodowki ,potem 3 dni baktotabsy +fischtamin 10 kropel na 50 l
I wszystko bylo dobrze do dzisiaj
Niestety !!! kasanga ktora byla byla chora po raz pierwszy ma ciagnace odchody , chowa sie w miejscach ,ktore wczesniej nie byly przez nia uczeszczane ,widac wychudzenie ,wypluwa pokarm
Reszta stada OK!!!
Chetnie bym ja odlowil i leczyl w innym zbiorniku ALE JAK TO ZROBIc?
Co w tej sytuacji ?
Czy podac baktopur i metronidazol do ogolnego zbiornika(ale moze pasc biologia i oslabie zdrowe ryby ,ktorych jest zdecydowana wiekszosc)?
Czy zrobic koktajl w mym ladnie ulozonycch kamyczkach i odlowic tego suchotnika?
CZY JESZCZE RAZ SOL , GLODOWA WITAMINY ITD?
PARAMETRY;TWO;19 ,TWW;13 ,PH 7,8 ,NO2 0,0 NO3 5 (PARAMETRY TE UTRZYMUJA SIE OD MIESIACA NA TYM SAMYM POZIOMIE
Wode podmieniam raz na tydzien 1/4 pojemnosci zbiornika
gdy ryby choruja co3 dzien 20 l
FILTRACJA:MECH;atman2 , biologiczna tetra1200 (wklady:przedfiltr z gabki ,ceramika ,biobale ,duzo grysu koral na wylocie)
temp 26
DEKORACJE;Kamienie z pola granitowe (jest w galerii fot R .Cal)
PODLOZE;Pod spodem piasek dolomitowy, wierzchnia warstwa piasek kwarcowy z trzeciorzedu,oswietl:OCEAN WHITE 54W
Chyba cos spieprzylem ALE COOO???
POZDRAWIAM i z gory dziekuje za kazda odpowiedz
ROBERT |