Witam,
Po przenosinach ryb do zbiornika tymczasowego na czas upgrade-u, zauważyłem u niektórych ryb białe krawędzie na niektórych pojedynczych łuskach (łusek jest kilka ale nie są zgrupowane). Łuska jest biała tylko na obwodzie i jest troszkę nastroszona.
Podejżewam, że są to ślady pobicia bądź otarć o skały, gdyż zbiornik miał dużo gratów.
Czy podjeżenia są trafne?. Ryby jedzą normalnie i ich zachowanie jest prawidłowe
Niestety nie mam fotek. Próbowałem zrobić jednak są zbyt ruchliwe. Jutro jak będę przeławiał ryby wyłowie jedną i zrobie w siatce w trybie macro.
Pzdr. Artur
WIEDZA PODSTAWOWA
=========================================
Rozmiary zbiornika: 200l, dzisiaj zalałem 375l - jutro przenosiny - opisywałem w innym poście
Wiek zbiornika: 1,5 roku stary, nowy 1 dzień
Obsada: 19szt T.B. Ujiji
Jakie pokarmy: Tetra PRO Vegetabel, Tetra Phyll, Sera flora, Tropisal spirulina forte, Hikari Excel - granulki
Niepokojace objawy u ryb: Biała obwódka na niektórych łuskach w okolicach burzucha i cześci ogonowej. Pojedyncze osobniki.
Parametry wody: NO2=0, NO3=30, PH=8, NH3/NH4=?, T=18
=========================================
WIEDZA POMOCNICZA
=======================================
Jakie filtry i jakie wklady w filtrach: TEX1200 + PH402
Jakie dekoracje w zbiorniku: Tufy wapienne duża ilość, zredukowana w nowym zbiorniku do minimum (3 nieduże kamienie) |