Skoro ten hodowca zalecil ci podawanie metronidazolu i jak widze po ok. 5 dniach zapytales o dalsze postepowanie na forum, to wedlug mnie ten antybiotyk nic nie dal. Czy sie mylę?
ciekawi mnie po czym on tak szybko stwierdzil ze trzeba podac metronidazol, ale to juz inna para kaloszy.
Nic nie napisales o pobieraniu pokarmu. Czy ryby jedza, wypluwaja pokarm, jak czesto karmisz ryby. Czy filtry pracuja caly czas czy jednak sa wylaczane. Czy maja bilawe naloty na skorze, czy pletwy sa w porzadku. czy podajesz witaminy, jaka masz temprature. Jak czasto podmieniasz wode.
Twoj zbiornik jest bardzo "swiezy" i przy tym litrazu bardzo ciezko jest utrzymac stabilny zbiornik biologicznie. wymiana wody 50% na pewno nie pozwoli utrzymac rownowagii bilogicznej, ale moze pozwoli pomoc rybom. Czy masz jakies odswiezacze do powietrza w poblizu akwarium?
Male sprostowanie. akwarium 150x60x50 to oczywiscie zbiornik 450 litrow i wydaje mi sie on najbardziej odpowiedni z tych mniejszych ;-) dla trofeusa, ew. 375 litrow (150x50x50). W hodowli trofeusa bardzo wazna jest dlugosc i szerokosc akwarium. Ten drugi parametr (szerokosc) moim zdaniem powinien wynosic 60 cm. |