Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Żywienie i choroby ryb Forum Tropheus Tanganika / Żywienie i choroby ryb /

zielonkawy "brzuszek"

Strona  Strona 2 of 2:  « Previous  1  2  
Autor kasanga
Użytkownik
#31 - Posted: 26 Paź 2006 22:20 
To nie szalej tylko bierz 375l
Jak wlejesz wode ,wpuscisz ryby daje 100%gwarancji ze bedziesz zalowal ze zdecydowales sie na 240l
Ajak ryby podrosna to nie bedziesz juz myslal o 375l ale min 600l
375LD AJE CI DUZO WIEKSZE MOZLIWOSCI!
A ROZNICA W KOSZTACH TEZ NIE TAK MIAZDZACA
Przespij sie z tematem
pozdrawiam

Robert

Autor wofek
Użytkownik
#32 - Posted: 26 Paź 2006 22:33 
Skoro ten hodowca zalecil ci podawanie metronidazolu i jak widze po ok. 5 dniach zapytales o dalsze postepowanie na forum, to wedlug mnie ten antybiotyk nic nie dal. Czy sie mylę?

Ryby nie falują, nie pływają nerwowo przy szybach. Lepiej to wygląda. Jutro znowu podmienie wodę częściowo i zostawiam zbiornik na tydzień (będzie osoba od karmienia).

Autor trzcinka
Użytkownik
#33 - Posted: 26 Paź 2006 22:46 
Witam Wofek-a ja mam dla Ciebie takąpropozycję.
Skoro ten hodowa jest Twoim dobrym kolegą to niech przechowa w swoich większych o ile sie zorientowalam zbiornikach ryby które Ci sprzedal-
A Ty w tym czasie zorganizuj sie .JEśLI NIE MASZ KASY -KUP AKWARIUM UZYWANE-TYLO PORZąDNIE JE WYDEZYNFEKUJ.zALUż ZBIORNIK ,POZWOL MU DOJRZEć I POTEM WPUść DO NIEGO RYBY.

nIE Będziesz mial problemow -a cala przygoda przyniesie Ci tylko radaść.
Bo na tym stanie rzeczy to tylko będą same klopoty.
Poczytaj sobie w międzyczasie -gdy będzie Ci bąbelkowala jedynie woda z może 1 rybką w nowym akwarium-tresci zawarte w forum i w internecie.

Wierz mi wylawianie martwych ryb nie nalezy do przyjemności.

Autor wofek
Użytkownik
#34 - Posted: 27 Paź 2006 11:01 
Przed chwilą dostrzegłem u jednego z samców niepokojący objaw. Ma on wyłupiaste jedno oko - jakby napompowane. Przyjmuje pokarm. Jest bardziej osowiały (siedzi w kamieniach opierając się o podłoże), czasem zdarzy mu się pogonić jakąś inną rybe.

Co radzicie?

Autor timus
Użytkownik
#35 - Posted: 27 Paź 2006 11:57 
Miałem się już nie odzywać ale szkoda mi tych ryb!

Podaj nam parametry wody konkretne No2 No3 przedewszystkim.
Bez tego nie mozemy zbyt wiele powiedzieć oprucz tego że wiekszośc żeczy zrobiłeś źle. Ale ja to juz powiedziałem powyżej.

Marcin.T <')))><

Autor wofek
Użytkownik
#36 - Posted: 27 Paź 2006 18:17 
WIEDZA PODSTAWOWA
=========================================
Rozmiary zbiornika: 90x30x45
Wiek zbiornika: 5 tygodni
Obsada: 5 młodych Bemb (3 cm), para Ujiji (6 cm)
Parametry wody: NO2: brak, NO3:25, PH: 8-8.5, NH3/NH4: nie wiem
=========================================

4 post, pisałem.

Autor trzcinka
Użytkownik
#37 - Posted: 27 Paź 2006 18:20 
parametry podal na poprzedniej stronie No2-0 N03-25
Przeciez to od razu widac ze powodem choroby jest ta mala klatka-stres zwierzat-male stado-i brak szans na powodzenie.Nic tu antybiotyki nie dadza-nie ten powod-choc oczywiscie dojdzie do infekcji-oportuny tylko czekaja na taki obiadek.
Pierwsy krok to wyeliminowanie stresu-jak-ano tak jak napisalam.

Oczywiscie moi wielce szanowni koledzy pomoga Ci fachowo i z calego serca i-(ale wiedz że mają bardzo mocno związane ręce,i nie są cudotwórcami-w tych warunkach -które stworzyleś swoim rybom ) i ja Ci tez życze z calego serca powodzenia-szkoda tylko rybek.i Ciebie też mi szkoda bo wiem jakie jest przykre patrzeć i nie móc pomóc

Autor wofek
Użytkownik
#38 - Posted: 27 Paź 2006 18:34 
240 litrów już prawie zamówione, kwestia dogadania szczegółów. Jak ratować Trofcia z tym wybrzuszałym okiem? Podać coś?

Autor timus
Użytkownik
#39 - Posted: 27 Paź 2006 18:37 - Edytowany przez: timus 
Powiem co o tym sądze.

Ryby w tak małym akwarium podatne są na stres. Są w zbyt małych stadach. Niepotzrebnie zaczełeś leczyc je antybiotykiem. To tylko je osłabiło. Nie wiadomo jakie były parametry wody przed choroba bo ich nie mierzyłeś. Z ta filtracją to tez do końca nie jest jak myslisz . Nie wiem w jakim akwarium poprzednio pracował. Mówiłes że był dojżały. Ale jeśli w nim było dużo bakteri nitryfikacyjnych (bo taka była potrzeba w poprzednim akwarium) To gdy go podłączyłes do tego z małą obsadą część bakteri mogłapaść z braku substancji pokarmowych co pogorszyło jeszcze tylko warunki. Lepiej żeby filtr dojżewał ze zbiornikiem albo był przed przeniesieniem częściowo wyczyszczony.

Jeśli chcesz na powaznie zająć się hodowlą trofci to musisz pomyśleć o większym akwarium i poczytac o nich sporo.

Co do tych ryb co masz. Podmieniaj wode nawet co dwa dni po kilkanaście procent i dodawaj do wody witamin w ilości o 50% większej niż zaleca producent.I patrz co sie dzieje na bierząco nas informując. Dobrze natleniaj wode.

W tak małym zbiorniku podmiany trzeba robic częściej niż raz na tydzień czy półtora.

Nie karm ryb!

Marcin.T <')))><

Autor timus
Użytkownik
#40 - Posted: 27 Paź 2006 19:04 
A i jeszcze jedno. Temperatura w jeziorze Tanganika nie przekracza 26 stopni i w akwarium powinniśmy ja odzwierciedlać. W okresach chorobowych zaleca sie obniżenie jej o jeden czy dwa stopnie.

Marcin.T <')))><

Autor trzcinka
Użytkownik
#41 - Posted: 27 Paź 2006 21:10 
do wody daj 3 lyżki niejodowanej soli na litr wody.uzupelniaj tą sól proporcjonalnie z podmianami wody.(bo będziesz je robil co 2 dni)
witaminy codziennie wieczorem-
Wyjmij z akwa wszystkie ostre przedmioty-Rozpędzony trofeus w takim malym akwa może sobie zrobić krzywdę.Nie karm nie pal światla.Oddzj tą parę ujji-bo w docelowym będziesz mógl trzymac tylko 1 stado,na więcej nie starczy miejsca.Uzupelnisz je Bembami
Jak najszybciej większe akwa.

Autor trzcinka
Użytkownik
#42 - Posted: 27 Paź 2006 21:11 
3 lyżki niejodowanej soli na 100 litrów wody-oczywiście

Strona  Strona 2 of 2:  « Previous  1  2 
Żywienie i choroby ryb Forum Tropheus Tanganika / Żywienie i choroby ryb / zielonkawy "brzuszek" Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®