Wrócę do Paracyprichromisów. Jedna z dziewczyn nosi małe. Jutro miną 3 tygodnie. Chciałabym ją odłowić, bo w przeciwnym razie dzieciaki zostaną śniadaniem współmieszkańców, a przyda się powiększenie stadka. W artykule z pierwszego posta podany jest czas inkubacji 21-28 dni. Poradźcie kiedy najlepiej ją odłączyć. Czy jutro nie będzie za wcześnie? Marto, ostatnio pisałaś, że u Ciebie noszą dłużej niż 3 tygodnie. Ostatnio, gdy odłowiłam matkę, to od razu wypuściła dzieciaki. Nie chcę się też spóźnić, bo będzie po nich i cały trud matczyny pójdzie na marne.
Chcę jeszcze nadmienić (a propos powyższych rozważań), że po tym jak moje Paracyprichromisy zyskały w zbiorniku płaskie skały (na tle i bocznych ścianach) sięgające ponad wodę, ich zachowanie całkowicie się zmieniło. Wyraźnie widać, że wystrój im służy, rozpoczęły się też amory ;) A kilka tygodni temu zmajstrowałam im wiszące skały z pociętego modułu. Diametralnie zmieniło się wybarwienie ryb. Mimo, iż wcześniej miały i tak tylko jedną świetlówkę, to teraz dopiero się mienią kolorami. Są przepiękne - ogromną rolę w ich "prezentacji" odgrywa światło - a w zasadzie zacienienie ;)
Pozdrawiam,
Joanna |