-
Forum
-
Odpowiedz
-
Szukaj
-
Statystyki
-
Faq
-
Forum Tropheus Tanganika
/
Literatura
/
endemiczne "nie-ryby" jeziora Tanganika :-)
JGr
Użytkownik
- Posted: 27 Sty 2006 07:17
Po wczorajszej wzmiance Jacka Krawczyka o tanganickich krabach z rodziny Platythelphusidae przypomniałem sobie, że mam zapisany pewien ciekawy moim zdaniem odsyłacz:
http://staff.science.uva.nl/~marijnis/
Rzecz o tyle interesująca, że daje pojęcie o istnieniu w jeziorze gatunków endemicznych poza rybami, ich funkcjonowaniu i rozwoju.
Strona posiada odsyłacze do innych witryn - np. do informacji o erozji linii brzegowej Tanganiki. Jest trochę zdjęć. Język angielski.
Jarek
JacekK
Użytkownik
- Posted: 27 Sty 2006 10:26
Kurde o krabach jest duzo info z Tanganiki ale o 15 gatunkach krewetek ...strasznie malo info :(.
Pozdrawiam
zagadka na tej fotce na lodzi jest taki baniaczek ala rura z wyjsciem ..kto wiec co to i do czego sluzy ???
Pozdrawiam
JacekK
Użytkownik
- Posted: 27 Sty 2006 12:19
Jarek..z leptoglanisem lipka nie wypalilo.....szukam dalej...juz mam nerwa ...nigdzie nie ma tego sumika....a tak mnie zaciekawil ...i juz miejsce na niego czeka....
Pozdrawiam
JGr
Użytkownik
- Posted: 27 Sty 2006 12:37
Jak nawet nie wypali, to miejsce sie przyda, może na caecomastacembelusa? co?
Jarek
JacekK
Użytkownik
- Posted: 27 Sty 2006 12:58
a ktorego bys polecil ?? frenatus ?? czy zebratus ???
a moze by tak malapterusa i dwie zarowki do niego ..../oczko/
Pozdrawiam
JGr
Użytkownik
- Posted: 27 Sty 2006 13:09
Ukopałeś jakiś basen w te mrozy? :-))
Myślałem o C.tanganyicae - ciekawią mnie.
No, ale miało być o nie-rybach.
Jarek
JacekK
Użytkownik
- Posted: 27 Sty 2006 13:15
o nie rybach....to troche postrasze .... moge??
wczoraj mialem niezla lekturke do wgladu ...... o enedemicznych ,,plywaczkach,, z tanganiki pasozytujacych na rybach jak argulus, chonpletisy,dolopsy/nie pamietam dokladnie czy nie poprzekrecalem nazw rodzajowych/... i pasozytach skrzelowych z rodzju lironeca....piekne endemity z niektorych z nich..
slyszal cos ktos ???
Pozdrawiam
JGr
Użytkownik
- Posted: 27 Sty 2006 13:46
Chonopeltis i Lironeca. Pasożytnicze skorupiaki. Pamietasz, kiedyś namówiłeś mnie bym przejrzał na destin-tanganyika spis rożnych stworkow w poszukiwaniu składnikow pokarmowych dla moich sumów? Te skorupiaki też tam były. Ominąłem je szerokim łukiem i nigdy sie więcej nimi nie interesowałem.
PS. A do czego ta rura na łódce?
Jarek
JacekK
Użytkownik
- Posted: 27 Sty 2006 14:00
jest bardzo podobna do urzadzonka przez ktore pod woda wstrzeliwuje sie w zakamarki lub dolki rozne otumianiacze .... do krabow byloby im potrzebne ...
Pozdrawiam
arsik
Użytkownik
- Posted: 8 Lip 2006 01:28
http://md1.csa.com/partners/viewrecord.php?request er=gs&collection=ENV&recid=2653096&q=Lake+Tanganyi ka+&uid=787873202&setcookie=yes
Może się komuś przyda ;-)
Forum Tropheus Tanganika
/
Literatura
/ endemiczne "nie-ryby" jeziora Tanganika :-)
↑
Twoja wypowiedź
?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo
zarejstruj
najpierw.
Archiwum
Tropheini
Inne ryby tanganickie
Technika akwarystyczna
Żywienie i choroby ryb
Literatura
Sprawy ogólne
Jezioro Tanganika
Uwagi Dotyczące Funkcjonowania Forum
REGULAMIN FORUM