-
Forum
-
Odpowiedz
-
Szukaj
-
Statystyki
-
Faq
-
Forum Tropheus Tanganika
/
Literatura
/
"Pielegnice jeziora Tanganika" A.A
worton
Użytkownik
- Posted: 10 Lis 2006 14:29
Hej,
przegladajac ostatnio katalog biblioteki uniwersyteckiej pod katem oczywiscie rybowym natrafilem na ksiazke "Pielegnice jeziora Tanganika", ktorej wspolautorem jest Adam Adamski (drugiego autora zapomnialem).
Prosilbym o jakies opinie na temat tejze pozycji :) bo wypozyczylem sobie 5 ksiazek o chorobach ryb i miejsce mi sie na karcie skonczylo ;) - nie wiem czy warto sobie gitare zawracac.
Pozdrawiam.
fazi64
Użytkownik
- Posted: 10 Lis 2006 14:32
wspolautorem jest Adam Adamski (drugiego autora zapomnialem)
Witam,
...Roman Pawlak.
Kultowa pozycja, ktora dluuuugo byla jedyna polskojezyczna ksiazka, traktujaca o naszej pasji. Wypozyczyc bankowo, a i kupic do kolekcji nie zawadzi (np. na Allegro).
Pzdr.
Fazi64
worton
Użytkownik
- Posted: 10 Lis 2006 14:57
Hah, dzieki :)
Sendog
Użytkownik
- Posted: 10 Lis 2006 15:56
Fakt kultowa - oni już wtedy rozmnażali Telmatochromisy i compressicepsy :)
Szkoda że tak mało w niej treści i gatunki selektywnie opisane chyba ze względu na to że innych u nas (w Polsce) wtedy nie znano.
timus
Użytkownik
- Posted: 10 Lis 2006 18:33
Ale jak na tak stara pozycje jest ciekawa!
Niektóre z opisów mile mnie zaskoczyły ;)
Marcin.T <')))><
rufus1
Użytkownik
- Posted: 10 Lis 2006 20:34
Hym!
Ja jednak sklonny bylbym do okreslenia innej pozycji ksiazkowej jako kultowej. Przynajmniej w moim przekonaniu. U mnie wszytko zaczelo sie od innej ksiazki i innych artykułów. Mam na mysli oczywiscie pozycje autorstwa Beaty i Krzysztofa Wiecheckich pt. " Endemiczne pielegnice wielkich jezior Afryki", wydanej w 1986 roku przez Zarzad Głowny PZA. Sa to opisane doswiadczenia i obserwacje ryb w akwarium. Autorzy byli rowniez uczestnkami wyparawy naukowej nad jezioro Malawi i Tanganika w 1986 roku. Jest tam nieco wiecej ogolnych ciekawych informacji na temat naszych ulubieńców (uwaga stare nazewnictwo ryb ;-)). Do tych pionierskich pozycji ksiazkowych nalezy jeszcze zaliczyć katalog wystawy specjalistycznej "Endemiczne ryby pielegnicowate jezior Afryki wschodniej" wydanym przez UMK w 1984 roku oraz kilka fajnych artykułów na temat pielegnic Afrykanskich w czasopismie "Akwarium", opracowanych przez Jerzego Splitta w 1980 roku oraz przez Piotra dymka w 1983 roku.
Uwazam te pozycje ksiazkowe za pionierskie jezeli chodzi o pielegnice z jezior afrykańskich, w tym Tanganikę. Moim zdaniem nalezy o tych pozycjach rowniez wspomniec i polecic do przeczytania.
Pozycja "Pielegnice jeziora Tanganika" autorstwa R. Pawlaka oraz A. Adamskiego nie byla jak widac ta pozycja pionierska w tym temacie i tu sie nie zgodze z Fazim ze to byla jedyna pozycja o rybach Tanganiki. Zostala wydana w 1992 roku.
Tak sie sczesliwie sklada ze wszystkie te opracowania posiadam.
Leszek
rufus1
Użytkownik
- Posted: 10 Lis 2006 20:38
Przepraszam zapomnialem dopisać. Ale gafa! Marto przepraszam!!!!!!!!
Później dlugo nic nie bylo poza pojedynczymi opracowaniami w czasopismach. Nastepna pozycja książkowa ktora sie ukazała o rybach z jeziora Tanganika, a dokladniej o jednym rodzaju byla ksiazka autorstwa Marty Mierzeńskiej "Trofeusy", którą zapewne wszyscy znamy.
Leszek
fazi64
Użytkownik
- Posted: 10 Lis 2006 20:41 - Edytowany przez: fazi64
Witam,
Oczywiscie masz racje Leszku - tez mam je obie (trzy) i czasami z sentymentu wracam i kartkuje je sobie.
Pzdr.
Fazi64
kasanga
Użytkownik
- Posted: 10 Lis 2006 22:38
Witam
Czy ta sa jedyne pozycje ksiazkowe w jezyku poskim?
Jezeli tak to w jaki sposob mozna zdobyc pozycje autorstwa B,K Wiecheckich bo pozostale mam
pozdrawiam
Robert
fazi64
Użytkownik
- Posted: 11 Lis 2006 00:33
Witam,
Ksiazki te bywaja w ofercie na Allegro.
Pzdr.
Fazi64
rufus1
Użytkownik
- Posted: 11 Lis 2006 01:49
To chyba jedyny sposob zdobycia tej ksiazki, ktory podal Fazi, ew. czasami mozna spotkac jeszcze w antykwariacie ale tam to raczej nalezy traktować jak "bialego kruka" ;-)
Leszek
worton
Użytkownik
- Posted: 11 Lis 2006 08:32
Hmm, dzieki za informacje, poszukam tych wymienionych w bibliotece.
A tak swoja droga to znacie jeszcze jakies tytuly ksiazek polskojezycznych o wiadomej tematyce? :)
Pozdrawiam.
rufus1
Użytkownik
- Posted: 11 Lis 2006 09:58
Z tego co mi sie wydaje i pamietam to raczej juz nie ma wiecej pozycji ksiazkowych o pielegnicach z jeziora Tanganka lub ogolnie Wielkich jezior afrykańskich.
Jedyne co moge powiedziec ze jeszcze jest jedna pozycja godna polecenia, ale traktujaca o jeziorze Wiktorii. Jest tam wiele ciekawych infrmacji o rybach i ewolcji zachodzacych w jeziorze. Warto taka wiedze zdobywać.
Jest to ksiazlka Tijs'a Goldschmidt'a "wymarzone jezioro Darwina. Dramat w jeziorze Wiktorii." Wydanej przez wyd. Prószyński i S-ka, w serii "Na ściezkach nauki" w 1999 roku.
Leszek
winiar
Użytkownik
- Posted: 11 Lis 2006 10:25
Co prawda nie o tanganice ale o Malawi ukazala sie jeszcze pozycja pt: " Pielegnice jeziora Malawi (Niasa)" autorstwa Krzysztofa Wiecheckiego.
Jest to jakby druga ksiazka opisujaca ryby z jezior Afryki.
Wydana zostala w 1989 przez: Zarzad Glowny Polskiego Zwiazku Akwarystow Uniwersytet Mikolaja Kopernika w Toruniu.
Marek
winiar
Użytkownik
- Posted: 11 Lis 2006 10:27
Zapomnialem dodac, ze Endeminczne pielegnice wielkich jezior Afryki opisna jest na okladce jako Biblioteka Akwatysty nr 1, zas Pielegnice jeziora Malawi (Nisa) jako Biblioteka Akwatysty nr 2.
Marek
sebas
Użytkownik
- Posted: 16 Lis 2006 02:22
WITAM
Wiecie moze gdzie mozna dostac (oprucz allegro) tą ksiazke Marty Mierzenskiej ???
timus
Użytkownik
- Posted: 16 Lis 2006 07:32 - Edytowany przez: timus
W wielu sklepach akwarystycznych. W Gdańsku ostatnio widziałem ;)
Marcin.T <')))><
rufus1
Użytkownik
- Posted: 16 Lis 2006 09:24
Ksiegarnia internetowa RIO.
tropheklm
Użytkownik
- Posted: 7 Gru 2006 22:20
Czy szukaliście kiedyś w swoich zbiorach najstarszych wzmianek o rybach jeziora Tanganika mam na myli czasopisma "akwarium''co macie najstarszego.Dzisiaj byłem u znajomego i wypatrzyłem prenumerowane przez niego gazetki.Wydania polskie.
Łukasz
fazi64
Użytkownik
- Posted: 8 Gru 2006 22:38
...najstarszych wzmianek o rybach jeziora Tanganika mam na myli czasopisma "akwarium''...
Witam,
Prosze bardzo:
http://tiny.pl/9gct
http://tiny.pl/9gcg
Pzdr.
Fazi64
tropheklm
Użytkownik
- Posted: 8 Gru 2006 23:39
witam
nr 4 z 1975 mam .opis poszczególnych rodzajów jeziora w tym Tropheus z podziałem na moorii i duboisi.Widac po opisach w tym artykule że ryby dopiero poznawane w akwarystyce.
Łukasz
Forum Tropheus Tanganika
/
Literatura
/ "Pielegnice jeziora Tanganika" A.A
↑
Twoja wypowiedź
?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo
zarejstruj
najpierw.
Archiwum
Tropheini
Inne ryby tanganickie
Technika akwarystyczna
Żywienie i choroby ryb
Literatura
Sprawy ogólne
Jezioro Tanganika
Uwagi Dotyczące Funkcjonowania Forum
REGULAMIN FORUM