nigdy nie mierzyłem parametrów kranówki. Szczególnie GH wydaje mi się wysokie.
Nie ma w tym nic niespotykanego. Dla przykładu: wg raportu za III kwartał 2006 roku, Miejskich Wodociągów i Kanalizacji w Bydgoszczy, woda wodociągowa zasilana z ujęcia Las Gdański miała twardość ogólną na poziomie 22,9 - 24,5 st. niemieckich, mieszcząc się w dopuszczalnych normach: 3,5 - 29,4 st. niemieckich. Na temat twardości węglanowej komunikat nic nie wspomina, ale nie sądzę by była niższa niż u Ciebie, kiedyś z tego ujęcia korzystał mój kolega - testy wskazywały ok. 20 st. niemieckich, dokładnie nie pamiętam.
Chciałbym zrezygnować z podawania sody i zastąpić ją solą morską AM tylko czy przy takich parametrach kranówki byłoby to korzystne dla ustabilizowania parametrów wody w akwa?
Nie widzę tu przeciwskazań do korzystania z soli morskiej, która nie tylko wpływa na zmianę twardości i lekkie podwyższenie odczynu (efekty widoczne po wielu tygodniach), ale wzbogaca wodę w mikroelementy. Oczywiście jak zawsze przy eksperymentach z chemią wody - umiar i zdrowy rozsądek mile widziane :-)
Witaj na forum.
Jarek |