Witam!
Wezwany do tablicy wtrace swoje 5 groszy ;-).
Jestem stalym uzytkownikiem allegro. Wyłacznie tam kupuję , nic nie sprzedaję. Moja wypowiedz miala na celu pokazać moje watpliwosci dotyczace kupownia zywego towaru na allegro. Panowie (do tych co sprzedaja ryby na allegro) w mojej ocenie nie ma 100% gwarancji jakosci towaru. A wspominam o tym poniewaz tyle sie mowi o rzetelnosci hodowcow i pozniej okazuje sie jaka ona naprawde jest. Sa sprzedajacy ryby ktorzy dbaja o rybe i klienta, a sa tacy ktorzy nie dbaja o rybe i klienta. Chcialem w skrocie tylko pokazac mlodszym akwarystom ze zakup na allegro rowniez nosi za soba ryzyko nieuczciwej transakcji.
W opisie ryb mozna wszystko napisać, pokazac ladne zdjecia a i przez telefon powiedziec co sie chce. Dlatego podkreslam jeszcze raz sa ludzie i ludziska. Nie neguje takiej formy zakupu ryb, ale rowniez nie popieram, kazdy kupuje na wlasne ryzko. Przewaznie zakupione ryby sa wysylane, rzadko sie zdarza ze ktos przyjezdza osobiscie po np. 2-3 rybki.
Powiem tak, ze latwo jest kogos "nabic w butelke", a z reklamacjami to juz jest problem.
Ja preferuje zakup ryb u sprawdzonych hodowcow, nie handlarzy (a tacy niestety tez sa na allegro i to wcale nie malo, pytalem wielkokrotnie o rybe i uslyszalem "ryby nie mam ale moge panu sprowadzic"). Staram sie to robic osobiscie.
Jezeli sprzedajacy na allegro ryby wyrobi sabie dobra "markę" to bardzo dobrze. Widze ze Ty Łukaszu do takich nalezysz skoro Twoi klienci sa zadowoleni (przypadek Przemka), to dobrze i tylko sie cieszyc, ale ilu takich jest. Kolejna watpliwosc, to ile jest stałych osob sprzedajacych ryby i mozna ich w w pewien sposb poznac, a ilu jest takich z tzw. doskoku ktorych sie nie pozna (czasmi to sprzedaja oni wszystko aby sprzedawac).
Kończac swoj nudny post poruszę temat zdjeć.
Łukaszu pisząc o zdjeciach zamieszczanych na allegro mialem na mysli to ze sa sprzedajacy ktorzy zamieszczaja nie swoje zdjecia i podpinaja je do swojej oferty, co niewatpliwie wzbogaca informacje o produkcie - rybach ktory chca sprzedac oraz jakby bardziej zachecaja do zakupu. Ludzie sa wzrokowcami i na pewno to dziala. Ja uwazam to za nie uczciwe. Jezeli Ty do swoich ofert dołączasz swoje fotki, zrobione w swoich zbiornikach to bardzo dobrze i tak powinno byc. Lubie jak sa zdjecia podpisane :-) kto jest autorem :-). A jak myslisz ile takie zdjecia "bezimienne", bez podpisow, nie zrobione reka sprzedajacego ryby kosztowaly czasu wlasciwego autora zdjec, kleczenia przed akwarium, wybierania tego naj.....? To wszystkich dotyczy ktorzy robia zdjecia, nie tylko Ciebie.
Zgadzam sie z Robertem. SPOKOJNIE!
Wydje mi sie ze zbyt osobiscie przyjales ten temat o allegro Łukaszu. Wedlug mojej oceny jest to ogolna wymiana zdan (dyskusja) na temat sprzedazy ryb poprzez allegro. Pokazanie "+" i "-" takiej sprzedazy, a ocenę i wybor pozostawy juz kupujacym. Tylko pamietajmy ze kupuja to rozni akwarysci, o roznym poziomie zaawansowania w akwarystyce i to rowniez niesie za soba pewne obawy dla kupujacego jak i sprzedajcego.
Tak sie sklada ze Ty jestes tylko sprzedajacym (nic nie napisałeś ze kupujesz ryby na allegro), ja za to np. bede tylko kupujacym, czyli moj kontkat z wieloma sprzedajacymi na allegro bedzie wiekszy niz np. Twoj. Czyli to raczej ja jako klient kilku sprzedjacych ryby o nich bede sobie wyrabial opinie. Moze być tak jaknapisałem wcześniej, że są ludzie i ludziska.
Leszek |