Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Sprawy og鏊ne Forum Tropheus Tanganika / Sprawy og鏊ne /

Stymulowanie tar豉

Autor Sendog
U篡tkownik
#1 - Posted: 17 Mar 2007 14:13 
Witam

W zwi您ku z tym 瞠 ostatnio tzry gatunki ryb (oczywi軼ie muszlowce)jednocze郾ie odby造 tar這 i wyprowadzi造 m這de zacz掖em sie znowu zastanawia� nad metodami stymulowania tar豉 u ryb. U mnie zda篡這 sie to po wi瘯szej ni� zwykle podmianie wody. Ju� dawno zauwa篡貫m 瞠 bardzo podatny na ten czynnik jest speciosus. czy poza zwi瘯szeniem ilo軼i i r騜norodno軼i pokarmu i cz瘰tymi podmianami wody zauwa篡li軼ie jeszcze jakie� czynniki kt鏎e wp造waj� na wi瘯sz� aktywno嗆 rozrodcz� Waszych ryb? by� o tym gdzie� kiedy� bardzo fajny artyku� lecz nie mog� go znale潭.
Pozdr
Krzysiek

Autor KatarzynaR
U篡tkownik
#2 - Posted: 19 Mar 2007 07:48 
Krzysztofie, nie znam sie na muszlowcach cho� jestem w cz窷ciowym ich posiadaniu (brevisy) jako 瞠 p造waj� w akwarium mojego Bartka. Chyba na szcz窷cie s� to trzy samce (kupione od pierwszego lepszego akwarysty kt鏎y si� w pobli簑 miejsca zamieszkania ,,nawin掖''. ;o)

Je郵i chodzi o taki og鏊ny pogl康 na temat stymulator闚 do tar豉 to odpowiadam.

Nawet odwrotne czynno軼i kt鏎e wykona貫� powy瞠j mog� wywo豉� tar這. Dla przyk豉du moje tropheusy si� tr� w momencie trwania dwudniowej g這d闚ki. Jest jest to zwi您ane z odci捫eniem przewodu pokarmowego. Gdy samica mia豉 wysuni皻e pok豉de趾o a ja zastosowa豉m g這d闚k� niejednokrotnie obserwowa豉m przyspieszenie tym zabiegiem tar豉.

Z podmianami wody te� mo瞠 by� zupe軟ie odwrotnie. Woda dojrza豉, niezanieczyszczona (g這d闚ka ryb) mo瞠 by� stymulatorem. U mnie tropheusy tr� si� na drugi dzie� po podmianie. Nie wiem czy jest to zbieg okoliczno軼i bo przecie� po ka盥ej podmianie na drugi dzie� si� nie tr�.

Co do innych stymulator闚 to mo積a do nich zaliczy�:
- Temperatur�
- 安iat這
- Jaki� atrakcyjny nowy kamie� zainstalowany obok lokum samca
- Wzmo穎na filtracja ( u mnie si� to sprawdzi這 w przypadku F1)

Pozdrawiam,
Katarzyna

Autor tooold
U篡tkownik
#3 - Posted: 22 Mar 2007 06:48 - Edytowany przez: tooold 
jeszcze jakie� czynniki kt鏎e wp造waj� na wi瘯sz� aktywno嗆 rozrodcz� Waszych ryb

pokarm - m闚i si� o ikrze ryb (czyli kawiorze ;-) - mnie to zawsze stymuluje

Autor Sendog
U篡tkownik
#4 - Posted: 23 Mar 2007 20:30 
hahahahah ale polany szampanem, prawda?

Autor tooold
U篡tkownik
#5 - Posted: 23 Mar 2007 21:55 
hahahahah

ja wbrew pozorom w podtek軼ie pisze powa積ie - ikra ryb stymuluje z tego co wiem je do rozrodu

Sprawy og鏊ne Forum Tropheus Tanganika / Sprawy og鏊ne / Stymulowanie tar豉 ↑ Top

Twoja wypowied� Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani u篡tkownicy mog� tutaj pisa�. Zaloguj si� przed napisaniem wiadomo軼i albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®