Dzięki za szybką odpowiedź. Co do mojego akwa to mam tam 14 trofci długości do 7 cm. Mają już chyba rok bo kupiłem je centymetrowe około lipca ubiegłego roku. Teraz o technice.
- filtr zew. aqua el 150
- oświetleni to 18 wat jedynie (chodzi o koszty-nie chcę narażać ziomka na większe opłaty z powodu mojego hobby:)
- grzałka to 150 w z termostatem
mam jeszcze lampę UV ale już dawno jej nie włączałem bo wygrałem z zakwitem wody. Akwarium było założone w lipcu 2006 czyli niedługo bedzie rok. Podmiany wody mam co tydzień ok 20 litrów. W czasie podmiany odsysam wierzchnią warstwę piasku razem z osadem. Przeważnie odchody bo nie karmię dużo. Dostają ok 2 razy dziennie i od razu zjadają. Jeśli nie, to ściągam pozostałości rurką. Czasem ryby nie jedzą nawet 2 dni. Nie jestem za częstym karmieniem ryb. W naturze nie mają przecież tyle szczęścia i muszą się wiele napływać, żeby coś zjeść. Przy odmulaniu nie wzruszam podłożem. Tak jak pisałem wyżej odsysam ok 3, 4 mm wierzchniej warstwy i płuczę pod gorącą wodą. Te glony porastające piasek (bardzo drobny) to nie jest jakaś warstwa na podłożu a raczej glon, który obrasta pojedyńcze ziarenka piasku, tak że piasek traci swoją jasną barwę. W akwarium poza tym nie ma jakiejś inwazji glonów. Kamienie co prawda są porośnięte ale jest to dopuszczalne. Generalnie glony muszą być i nie chcę mieć zupełnie "czystego" akwa. Nawet w moim drugim roślinnym dopuszczam je trochę "do głosu" choć tam jest łatwiej nimi sterować bo mam do pomocy rośliny, które je "objadają" z azotanów itd. Wiem, że muszę częściej czyścić filtr i pewnie w nowym akwa zamontuję na pewno dodatkowy filtr wewnętrzny i na pewno zwiększę oświetlenie. Jestem aktualnie w trakcie pertraktacji ze szlarzem co do ceny akwa 150/45/40. Chętnie się dowiem, jak sobie radzicie z glonami w silnie zasadowej wodzie bez roślin, bo nie mam w tym większego doświadczenia. W roślinnym akwa nie musiałem nawet szyb czyścić po miesiącu. Tutaj to inna sprawa. No i główny temat - jak oczyścić piasek z glonów poza akwa?
Dziękuję wam jeszcze raz za pomoc. |