Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Sprawy ogólne Forum Tropheus Tanganika / Sprawy ogólne /

Nowa dostawa dotarła dzisiaj, czyli 2 listopada

Strona  Strona 1 of 3:  1  2  3  Next »  
Autor admin
Admin
#1 - Posted: 2 Lis 2007 19:52 
Jak na razie zobaczcie co dotrało. Potem wiecej informacji, ale dopiero skończyliśmy rozpakowywanie jej.
http://www.tropheus.com.pl/index.php?option=displa ypage&Itemid=79&op=page&SubMenu=

Marta

Autor fazi64
Użytkownik
#2 - Posted: 2 Lis 2007 19:55 
Witam,
Ale zestaw!! Zaluje, ze mnie u Was nie bylo. Jak dostawa? Terminowa tym razem?
Pzdr.
Fazi64

Autor rufus1
Użytkownik
#3 - Posted: 2 Lis 2007 20:04 
Ale zestaw! Gratuluje gatunkow.
Haplotaxodon microlepis !!!!!! szok, tak na ta rybke czekalem, a nie mam teraz miejsca.

Leszek

Autor rambowskixx
Użytkownik
#4 - Posted: 2 Lis 2007 20:18 
Haplotaxodon microlepis to chyba dosyć duuuże ryby?. Jakiej wielkości są te które przyjechały i w jakim zbiorniku powinno się je trzymać?????

Łukasz

Autor admin
Admin
#5 - Posted: 2 Lis 2007 20:31 
Te mają około 12-14 cm. Zbiornik - 500-600l, ale długi. Oczywiście im większy tym lepszy.

Marta

Autor sue
Użytkownik
#6 - Posted: 2 Lis 2007 20:54 - Edytowany przez: sue 
Ja nie byłabym sobą, gdybym nie zapytała o Altolamprologus calvus Yellow :) Jak duże osobniki przyleciały? Czy ryby są takie żółciutkie jak na zdjęciach Koningsa?

Pozdrawiam
Magda

Autor admin
Admin
#7 - Posted: 2 Lis 2007 21:32 
Madziu

Na wiekszość pytań mogę odpowiedzieć najwczesniej jutro. Zaraz po dostawie ryby nie maja kolorów.

Marta

Autor sue
Użytkownik
#8 - Posted: 2 Lis 2007 21:50 
Wiem, wiem, ale już nie mogę się doczekać kiedy zobaczę i sfotografuję te wszystkie cudeńka :)

Magda

Autor admin
Admin
#9 - Posted: 2 Lis 2007 21:58 
No to przyjeżdżaj -:)))

Właśnie musiałam rozdzielić synodontis granulosus - 800l okazało sie dla nich zbyt małe - walka na całego.

Gnathochromis pfefferi - to naprawdę male cudeńko, nie mówie już o Julidochromis transcriptus Gombe.

Autor timus
Użytkownik
#10 - Posted: 3 Lis 2007 08:06 
Julidochromis transcriptus Gombe.

No te to chciał bym zobaczyć ;) i koniecznie Haplotaxodon microlepis ;)

Marcin.T <')))><

Autor winiar
Użytkownik
#11 - Posted: 3 Lis 2007 09:33 
Wow!

Nie mogę doczekać się zdjęć. Intryguje mnie tak samo jak Marcina Haplotaxodon microlepis, nie wspomnie o maluchach Benthochromis tricoti;-)))

Marek

Autor worton
Użytkownik
#12 - Posted: 3 Lis 2007 10:51 
Hej,

smutna sprawa z tymi S. granulosus :(. Na bank szybko wydobrzeja, szkoda tylko, ze nie przypadly sobie do gustu :/

A ja nie moge sie doczekac az zobacze (oczywiscie poza granulkami) Red Finy :))

Autor admin
Admin
#13 - Posted: 3 Lis 2007 10:56 
Wiesz takie kłotnie może sie i zdażają. Zobaczymy za jakiś czas, czy uda sie je połączyć.

Marta

Autor worton
Użytkownik
#14 - Posted: 3 Lis 2007 11:01 
Dziwi mnie troche ta sytuacja bo pamietam, ze z poprzednia dwojka (rok temu?) bylo wszystko dobrze. Z drugiej strony te ryby sa wyjatkowe ;).

Marto a moze bys sprobowala za jakis czas wpuscic je 2 do akwarium z innymi synodontisami. Za jakis czas zeby ich teraz nie katowac. Trzeba by uwaznie obserwowac co sie bedzie dzialo ale moze sie uda.

Jest jeszcze jedna sprawa. U Sida w 500l (ogolne akwa) plywalo 5 sztuk. Bylo w miare spokojnie. Podeszly nawet do tarla. Potem je przelowil do osobnej 500 (to parke, ktore probowala sie wycierac) i byly bijatyki.

W ich przypadku bedziesz Marto musiala sama kombinowac. Nie ma zasad, ktore sprawdza sie w 100% :).

Pozdrawiam.

Autor admin
Admin
#15 - Posted: 3 Lis 2007 11:25 
Ja na razie muszę poczekać. Może faktycznie z innymi sumami będą spokojniejsze. Pogadamy jak przyjedziesz.

Marta

Autor worton
Użytkownik
#16 - Posted: 4 Lis 2007 08:29 
hej,

wlasnie zobaczylem na liscie pozycje "Kraby". Czy to te same co poprzednio? A jak tam sytuacja z tymi poprzednimi? Musze chyba zaczac sie zastanawiac nad jakims stelarzem ;)

Pozdrawiam.

Autor admin
Admin
#17 - Posted: 4 Lis 2007 09:09 
Tak, to te same Potamonautes platynotus. Wcześniejsze sprzedane.

Marta

Autor worton
Użytkownik
#18 - Posted: 4 Lis 2007 13:13 
hyhy sie zdziwia kupujacy jak im nagle w baniaku zacznie smigac 1000 krabikow hue hue hue! :D

Autor admin
Admin
#19 - Posted: 4 Lis 2007 15:04 
A myślisz, że to takie proste?

Marta

Autor rufus1
Użytkownik
#20 - Posted: 4 Lis 2007 15:42 
Patrzac na agresje krabów oraz mozliwosci uszkodzenia wspoltowarzysza/- szy we wspolnym akwarium wydaje mi sie ze rozmnozenie nie jest takie proste, ale moze sie myle i sa jakies sposoby.
Zapewne potrzebuja troche kryjowek. Ale jaki jest potrzebny zbiornik dla pary?

Mam nadzieje ze aklimatyzacja ryb przebiega spokojnie i rybki dochodza powoli do siebie po dlugiej podrozy.

Leszek

Autor admin
Admin
#21 - Posted: 4 Lis 2007 15:51 
Ale jaki jest potrzebny zbiornik dla pary?

wg mnie minimum 120 l, ale taki z ogromną ilościa kryjówek.

Aklimatyzacja przebiega ok. Powoli zaczynaja sie wybarwiać leptosomy. C. leptosoma Mbita Island to żółte cudeńko - samce ja walczą i toczą spory o kamień. Haplotaxodonty - dzisiaj ładnie pobierały pokarm. Ich haczykowate pyski są rewelacyjne. Do tego cudne lepidiolamprologus nkambae, ech.... jak ja lubie takie dni.

Marta

Autor worton
Użytkownik
#22 - Posted: 4 Lis 2007 18:40 
Hej,

no nie wiem czy trudne czy nie ale moze sie zdazyc a wtedy w ilosciach hurtowych bo w przeciwienstwie do morskich, te z Tangi przechodza przeobrazenie niezupelne ;). Takie mrowie malych krabiczkow to musi byc niezly widok!

Autor Sendog
Użytkownik
#23 - Posted: 6 Lis 2007 11:34 
Byłem oglądałem....

Piękny Lepidolamprologus kendalli (nkambae) - ryba bardzo tajemnicza.
Haplotaxodony - jak oceaniczne głebinowe potwory.
Julidochromisy przepiękne - w grupie wygladają imponująco.
L. profundicola - świetny koleżka do zbiornika dla kendalli. Zapewni mnóstwo nowych obserwacji.
Gnatochromisy pfefferi - zupełnie inne niż permaxilaris. Niezbyt do mnie przemówiły.
Wspaniałe frontosy.

jest co oglądać, szkoda tylk, że światło było sztuczne a nie dzienne i wiele ryb nie pokazało pełni kolorów.

Pozdr
Krzysiek

Autor sue
Użytkownik
#24 - Posted: 6 Lis 2007 13:11 
Krzyśku
lepiej przyznaj się po co pojechałeś do Tropheusa tak naprawdę ;) Jak tam nowy telmatochromis? Czy spełnił Twoje oczekiwania?

Pozdrawiam
Magda

Autor Sendog
Użytkownik
#25 - Posted: 6 Lis 2007 15:08 
:)
No cóż - Telmatochromisy zawsze spełniają moje oczekiwania :)

Śmiem jednak twierdzić...

Pozdr
Krzysiek

Autor admin
Admin
#26 - Posted: 6 Lis 2007 15:18 
Ze to niei jest brachygnathus -

Marta

Autor Sendog
Użytkownik
#27 - Posted: 6 Lis 2007 15:20 
O właśnie :)
Stawiam na vittatusa forma "szczelinowiec"

Krzysiek

Autor admin
Admin
#28 - Posted: 6 Lis 2007 15:24 
Wyjście jest jedno - trzeba zrobic dobre zdjęcia i wysłać je jakiemu specowi. Krzyśku - czy masz pomysł komu?

Michelle nie ma w ofercie T. vittatus - formy duzej -ani T. brachygnathus - łowiła je na tzw. czuja w Cape Chaitika, może to właśnie uwazaja za brachygnathus?

Ae Krzysiek fachowym okiem muszlakowca wykrył coś wczoraj u mnie!!

Marta

Autor timus
Użytkownik
#29 - Posted: 6 Lis 2007 16:02 - Edytowany przez: timus 

No dalej dalej ! ;)

Apropo Vittatusa "dużego" Oglądałem sobie właśnie niedawno w Okazie. Ma prawie taki sam wzór na tułowiu jak forma Shell.

Marcin.T <')))><

Ps. A jeszcze jedno pytanie ;) Czy jest już znane miejsce odłowu tych T.Vittatus które nabyłem?

Autor Sendog
Użytkownik
#30 - Posted: 9 Lis 2007 09:56 
E tam fachowym. Poprostu bardzo mnie ciekawiło że Ocellatusy Kigoma nie odchowują potomstwa jak do tej pory. I obserwując je jednak stwierdziałem, że odchowują :) w zbiorniku gdzie mieszkała para na piasku gramoliła się około 5 maluchów.

Pozdr
Krzysiek

Strona  Strona 1 of 3:  1  2  3  Next » 
Sprawy ogólne Forum Tropheus Tanganika / Sprawy ogólne / Nowa dostawa dotarła dzisiaj, czyli 2 listopada Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®