Witam wszystkich forumowiczów.
W związku z przeprowadzką do nowego baniaka 170x60x60, miałem okazję wprowadzić pewne zmiany.
W sumie nie wielkie, bo ograniczające się do tła, ale jednak istotne (o zmianie miejsca na akwarium nie będę wspominał).
W porzednim zbiorniku 200x50x50 miałem czarne tło, wklejone na stałe.
Od jakiegoś czasu byłem bardzo ciekawy zastosowania tła w postaci folii samoprzylepnej, a właściwie stretch'owej.
Dostępne kolory to niebieski i czarny.
Niebieski widziałem u wielu urzytkowników tego formum i postanowiłem go wypróbowac. Kupiłem na Allegro rolkę i przytwierdziłem do tylnej szyby.
Efekt można ocenić na fotce poniżej. Szczerze mówiąc nie bylem zadowolony.
Tło było zbyt jasne. Ryby zestresowane zbyt jasnym klimatem, wyraźnie miały barwy stresowe.
Postanowiłem zmienić kolor tła na ciemniejszy, tzn czarny.
Kupiłem kolejną rolkę folii na Allegro, tym razem czarnej, przy okazji weekendowych porządków w baniaku i podmiany wody, wymieniłem tło na czarne.
Efekt był natychmiastowy !
Oprócz zdecydowanie lepszego wizualnego efektu dla ludzkiego oka, od razu ryby sie lepiej poczuły.
Barwy stresowe zniknęły, zaczęły sie chętniej i mniej płochliwie poruszać po akwarium.
Prezentują się znacznie, znacznie lepiej, co widać na fotkach poniżej.
Widać że rybom z Tanganiki bardziej służy ciemniejsze tło. Takie jest moje zdanie potwierdzone empirycznie.
Tak myślę , że tło niebieskie było by OK, jednak dużo ciemniejsze, idealne np. granatowe, jednak takiego nie ma w tej postaci :(
ps. apropos nowego baniaka, dziś o 22.18 przyjadą do mnie nowi goście : para Lobochilotes labiatum , postaram się w niedługim czasie zamieścić fotki tych pięknych, charakterystycznych i raczej rzadkich ryb, pozdrawiam.