Tetra jest niemiecka, tylko jest produkowana w Chinach jak 90% innych towarów europejskich producentów a to jest różnica. W podobnej kategorii cenowej jest np Fluval, który jednak ma dobry serwis pogwarancyjny. Zamówienie części do produkowanego również w Chinach amerykańskiego Penn-Plaxa również nie nastręcza aż tak wielkich problemów, pomijając fakt że są to filtry mało awaryjne i rzadko zdarzają się ich reklamacje. Penn-Plax jest też z podobnej kategorii cenowej. Nie wspomnę już o filtrach polskich producentów, z podobnej półki cenowej.
Dlatego stwierdzenie mojej przedmówczyni, że filtry z podobnej kategorii cenowej nie maja serwisu pogwarancyjnego uważam za nie trafione.
Eheima doradza się nie tylko dlatego, że na forum wypowiadają sie o nim pochlebnie, ale głównie dlatego że firma ta w zasadzie nie ma sobie równych pod względem jakości swoich produktów. Serwis pogwarancyjny Eheim ma na najwyższym poziomie. Można do każdego modelu w zasadzie dokupić nawet najmniejszą śrubkę. Coby nie być gołosłownym zamieszczam link do części serwisowych Eheima:
http://www.eheim.com.pl/index.php?cPath=35
Sam używałem Eheima model 2017, który chodził nieprzerwanie przez jakieś 15 lat, do momentu aż wypadł mi wirnik przy czyszczeniu i pękł. Jako, że model ten wyszedł z produkcji bardzo dawno temu i części trzeba byłoby importować z Niemiec, odpuściłem sobie jego naprawę i podarowałem go jakiemuś młodemu akwaryście z Forum, który wirnik sobie pokleił, dorobił ośkę z drutu i długo jeszcze go używał, a może nawet używa do dziś. Do końca jego działania nie zauważyłem znacznego spadku przepływu.
Ciekawe która Tetra wytrzyma tyle czasu bez żadnej awarii.