Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Sprawy ogólne Forum Tropheus Tanganika / Sprawy ogólne /

Plamy z białej "mazi" na kamieniach i tle - co to może być???

Autor filipg13
Użytkownik
#1 - Posted: 12 Maj 2008 07:30 
Witam Wszystkich!!!
To mój pierwszy post na tym forum więc jeżeli dam plamę to proszę o wyrozumiałość:)
01.02.2008r. wpuściłem ryby - 8szt Neolamprologus Brichardi (hodowla) do nowego baniaka - 140l. W akwarium pływa do tego 1 Plecostomus, 1 Otosek (dwa zostały zażarte) i 2 kosiarki. Roślinki 6 lub 7 Anubias Bartherii. Generalnie dużo kamienia (piaskowce) + tło strukturalne. PH wody ostatnio badałem - więcej niż 8.5. Innych nie mierzę i nie pytajcie dlaczego ale skoro księżniczki się wytarły już 3 razy to woda raczej musi być OK.
Karmię wyłącznie żywym pokarmem - ochotka na przemian z wodzieniem lub dafnią. Sporadycznie 1-2 razy/m-c suche "Tropical Tanganica"
Filtry: kubełek Tetra 700l/h (biobale, ceramika, zeolit mineralny) + wewnętrzny Tetra 400l/h (sama gąbka). Podmiany 1x/tydz. około 20-25l, czyszczenie dna 1x/tydz. przed podmianą.
Jestem po wysypie okrzemek i w trakcie wysypu zielenic - dojrzewanie zbiornika. Poza Tetra Aqua-Safe żadnej chemii.
Dodam, że tak rybki jak i ja czujemy się świetnie i nie mieliśmy jak dotąd z niczym większych problemów. Rybki podobierały się w rodzinki, bronią swoich terytoriów, jedzą jakby nigdy w życiu nic nie dostawały, bronią swoich terytoriów, są dobrze wybarwione i nie chorują - odpukać w niemalowane:) Roślinki też rosną całkiem nieźle co jakiś czas pojawia się jakiś nowy listek i to na każdej z nich. Acha oświetlam 12h/24h.
PROBLEM: w niektórych miejscach na kamieniach i w jednym miejscu na tle pojawiły się plamy o średnicy około 2 cm z białej mazi - cienki nalot o konsystencji masła lub smaru koloru biało - jasno szarego, który ciężko zetrzeć.
Do tej pory wszystko co mnie interesowało znajdywałem na tym lub innych forach, ale tym razem nikt nigdzie o tym nie pisze.
W miarę możliwości proszę o pomoc choćby w diagnozie co to może być.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc:)

Autor worton
Użytkownik
#2 - Posted: 12 Maj 2008 15:43 
Hej,

jak jest dobrze to nic nie zmieniaj ;)

Imho - wapn sie osadza. Jak Ci przeszkadza to usuwaj i tyle :).

Autor marti
Użytkownik
#3 - Posted: 12 Maj 2008 22:34 
A moim zdaniem , to mogą być kolonie jakiś mikroorganizmów.
Najprawdopodobniej pierwotniaków lub bakterii, niechorobotwórczych rzecz jasna.

Autor admin
Admin
#4 - Posted: 13 Maj 2008 06:11 
Wg mnie mogą to byc dwie przyczyny - kolonie bakterii lub innych mikro....tworzace sie w śluzie lub jaja ślimaków, które zostały przywleczone z roślinami.

Dla mnie określenie: mnie jest dobrze to i rybom jest dobrze jest mało akwarystyczne. Bo trudno wrózyć, że w takim ph dobrze jest otoskom i kosiarkom.

A mnozenie ryb nie jest wymiernikiem tego, ze wszystko jest ok, niestety:(

Marta

Autor filipg13
Użytkownik
#5 - Posted: 13 Maj 2008 07:07 
Dla mnie określenie: mnie jest dobrze to i rybom jest dobrze jest mało akwarystyczne. Bo trudno wrózyć, że w takim ph dobrze jest otoskom i kosiarkom.

No cóż, sam też to wiem, ale: kosiarki i otoski wyglądają zdrowo, też są dobrze wybarwione, żywe i nawet mnie j płochliwe niż księżniczki a o pochłanianych przez nie ilościach różnych rzeczy - w przypadku kosiarek nawet pokarm dla księżniczek - nawet nie wspomnę.
Dodam, że potrafię odróżnić chorą rybcie od zdrowej.

lub jaja ślimaków, które zostały przywleczone z roślinami.

Co do ślimaków: wszystkie roślinki przez prawie tydzień po zakupie leżały w wiaderku tak, żeby wszystko co mogłoby się na nich wykluć się wykluło a poza tym były dokładnie wyczyszczone i przepłukane.
A przez 3,5 m-ca nie zauważyłem w aqwa żadnego ślimaka, więc IMHO raczej wątpię.

Wczoraj zauważyłem, że te plamy pomału się zmniejszają a w jednym miejscu taka plama została zjedzona przez kosiarkę.

A czy na ich powstanie mogło mieć wpływ karmienie narybku nicieniami mikro???

Dzięki za odpowiedzi.

Autor worton
Użytkownik
#6 - Posted: 14 Maj 2008 08:11 
Hej,

no temat dotyczyl osadu a nie obsady ;)

Ja mam duzo roznych osadow. Jedne sa zielone, inne biale jeszcze inne rozowe i ciesze sie z tego powodu bo dla mnie jest to znak, ze wszystko dobrze sie rozwija :) - a co to dokladnie jest to nie mam pojecia :).
Nie tylko rybki ale i rozne mikroorganizmy maja w akwa dobrze :D.
Powtorze to jeszcze raz. Jak ryby sa zdrowe to tym osadem nie ma co sie martwic.

Mozesz pokazac fotke tego czegos?

A obsada to zupelnie inna historia...

Pozdrawiam.

Autor filipg13
Użytkownik
#7 - Posted: 15 Maj 2008 08:25 
Mozesz pokazac fotke tego czegos?

Fotki niestety nie mam - za słaby aparat żeby zrobić konkretne foto:(

Ale dzięki przede wszystkim za słowa otuchy i chyba faktycznie nie mam się czym martwić, ale lepiej "zapobiegać niż gasić" i "kto pyta nie błądzi"

Aparat może pożyczę lepszy i zobaczymy jak będę miał to fotki wstawię - aqwa i osadu oczywiście!!!
Dzięki i pozdrawiam:)

Sprawy ogólne Forum Tropheus Tanganika / Sprawy ogólne / Plamy z białej "mazi" na kamieniach i tle - co to może być??? Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®