Witam serdecznie wszystkich, kiedyś już poruszałem temat tarła moich ryb (15 bemb ) i niestety nic się nie zmieniło mianowicie rybcie trom się jak oszalałe , ale żadna samica jeszcze nie donosiła, zastanawiam się czy problemem nie jest coś innego niż młody wiek ( ok 10 miesięcy ). Zastanawiam się nad paroma kwestiami mianowicie :
1 Czy przysłonić zbiornik?
2 Czy aby dominant nie jest bezpłodny
3 A może coś z karmą, natlenieniem albo po prostu niezbędny będzie kotnik
4 w tym miejscu muszę się przyznać również , że przygarnąłem małego gibbicepsa i zastanawiam się czy on nie macza w tym palców, a raczej płetw, z góry dodam , że nie planuję go zostawiać w tym akwarium .
Wróćmy do sedna , aktualnie 2 samice inkubują temp.26-27 st, NO2=0,NO3=20, PH 8,5<, akwa 240l 15 trophciów+gibuś, filtracja 2xfluval305, wew Aqua szut Turbo N-750 brzęczyk APS300 tetry. podłoże piaszczyste+ małe otoczaki, 2 wapienie 1 piaskowiec, anubias nana i valisneria gigantea,rybcie czują się wybornie szarżują po całym akwarium pokarm pobierają regularnie i z ochotą.
Pokarmy:
podstawowe=spiru OSI, forte 36, phyll, hikari
dodatkowe= dallio,vipan, tetra rubin, granu green, sera flora, tetra pro vegetable, ocean nutrision dla ryb trpikalnych, malawi, spiru tabin A + shrimp mix
Przepraszam jeśli przesadziłem z tymi inforacjami, ale wszystko może się przydać , będę wdzięczny za wszelkie sugestie. |