Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Sprawy ogólne Forum Tropheus Tanganika / Sprawy ogólne /

Nowa dostawa dotarła 12 września

Autor admin
Admin
#1 - Posted: 12 Wrz 2008 16:45 
Dzisiaj dotarła do nas nowa dostawa ryb http://www.tropheus.com.pl/index.php?option=displa ypage&Itemid=86&op=page&SubMenu=

Najbardziej cieszę się, że w dobrej kondycji dotarły do nas

Plecodus straeleni Chituta - atakujący w naturze cyfotilapie

i P. multidentatus. Wg opinii M. Smitha prawdopodobnie może on atakować przedstawicieli rodzaju Benthochromis.

Myśle, że za kilka dni Madga zamieści zdjęcia naszych ryb.

Ponadto przepiękne Petrochromis sp. Longola Red Fin no i cudowne Cyphotilapia gibberosa Mikula. Samiec tej odmiany ma około 28 cm długości.

Marta

Autor admin
Admin
#2 - Posted: 12 Wrz 2008 17:03 - Edytowany przez: admin 
A tzw. White Krab to zapewne Platythelphusa armata. Jednak muszę to dokładnie sprawdzić, jak na razie są w zbiorniku około dwóch godzin i nie miałam czasu na dokładne oględziny

Marta

Autor worton
Użytkownik
#3 - Posted: 12 Wrz 2008 22:22 
Hej,

duze sa to kraby? :)

Autor sue
Użytkownik
#4 - Posted: 12 Wrz 2008 22:25 
Już nie mogę się doczekać kiedy zobaczę plecodusy.
Fantastycznie, że udało się je sprowadzić!!!

Pozdrawiam
Magda

Autor admin
Admin
#5 - Posted: 13 Wrz 2008 05:44 
duze sa to kraby? :)

Danielu są większe niż Potamonautes platynotus (przynajmniej w tej chwili), mają około 10 cm średnicy korpusu. Są bardzo kolorowe, jakby marmurkowe, ale przeważa kolor czerwonobrązowy. Okropne rozrabiaki. Zaplanowałam wprowadzenie ich do zbiornika z frontozami i sumami, ale jak je zobaczyłam - szybko przygotowaliśmy im nowy zbiornik. Jednak po około godzinie przeławialiśmy je do oddzielnych akwariów. Rozpoczęły utraczki pomiędzy sobą i nie chciałam ryzykować.

Michelle poinformowała mnie, że w jeziorze żyją poniżej 10m głębokości. Potamonautes powyżej, w bardziej płytkich wodach.

Marta

Autor admin
Admin
#6 - Posted: 13 Wrz 2008 09:54 
No i zadziałało. Moim największym zmartwieniem było to jak nakarmić plecodusy. W literaturze można było znaleźć informacje, że ryby te można przestawic na pokarmy sztuczne i po jakimś czasie przyzwyczajają się do nich. Ja nie bardzo wierzyłam w to, że uda mi się je nauczyć jeść. Jednak Michelle zaproponowała abym posiekała im dość drobno całe rybki wraz z łuskami i taki pokarm w postacie papki im podała. Tak też zrobiłam- rano posiekałam stynki i....trudno było uwierzyć z jakim apetytem zajadały pokarm.

Marta

Autor admin
Admin
#7 - Posted: 13 Wrz 2008 13:41 
Udało mi się juz poprawnie zidentyfikowac kraba to Platythelphusa immaculata, nie jak wcześniej podawałam P. armata. Dzisiaj kraby są juz w pełni wybarwione. Na korpusie znajdują się charakterystyczne kolce. Prawy szczypiec jest bardzo duzy i ma bardzo wydatne "zęby". Az strach pomyśleć że może tym uszczypać.

Marta

Autor worton
Użytkownik
#8 - Posted: 13 Wrz 2008 17:07 
Hej,

wyglada na to, ze jest to stosunkowo slabo poznany gatunek:

http://www.iucnredlist.org/search/details.php/4455 3/all

:)

Autor admin
Admin
#9 - Posted: 13 Wrz 2008 17:15 
Tak wiem, czytałam. Dlatego też jak tylko będę miała własne fotki podeślę je do weryfikacji.

Marta

Autor sue
Użytkownik
#10 - Posted: 14 Wrz 2008 21:24 
A oto zdjęcia "nowego" kraba autorstwa Przemka:

Pozdrawiam
Magda

Autor admin
Admin
#11 - Posted: 15 Wrz 2008 05:32 
Zamieściłam pierwsze fotki ryb z nowej dostawy

http://tropheus.com.pl/galeria/thumbnails.php?albu m=lastup&cat=-95

Marta

Autor admin
Admin
#12 - Posted: 15 Wrz 2008 11:53 - Edytowany przez: admin 
Dodałam zdjecia krabów i tanganikodusów.

http://tropheus.com.pl/galeria/thumbnails.php?albu m=95

Marta

Autor bernard
Użytkownik
#13 - Posted: 15 Wrz 2008 14:23 
Będą fotki Petrochromisów?
Jak sprawują się P. Longola z ostatniej dostawy?

Autor admin
Admin
#14 - Posted: 15 Wrz 2008 14:58 
Magda wczoraj nie robiła im fotek, bo było juz ciemno i poźno. Zapewne fotki pojawią sie nieco poźniej.

Jak sie zachowują - w normie. Mają do dyspozycji akwarum długie na 220 cm i pływaja całym stadem po jego długości. Ryby maja od 15- 20 cm. Są w towarzystwie bardzo duzych T. polli Kekese.

Marat

Autor worton
Użytkownik
#15 - Posted: 15 Wrz 2008 16:08 
Widzialem petricole widzialem petricole sialalala :)

Autor admin
Admin
#16 - Posted: 15 Wrz 2008 16:13 
Mówisz Danielu o prawdziwych S. petricola? Fajnie:))

Marta

Autor worton
Użytkownik
#17 - Posted: 15 Wrz 2008 16:41 - Edytowany przez: worton 

Autor admin
Admin
#18 - Posted: 15 Wrz 2008 17:05 
Chyba żartujesz, tak?????

No to musisz przyjechać!!! Czyżby tym razem sie udało?

Marta

Autor worton
Użytkownik
#19 - Posted: 15 Wrz 2008 17:16 
Modlmy sie o dobra pogode :]

Autor admin
Admin
#20 - Posted: 15 Wrz 2008 17:21 
to sie modlę:))

Marta

Autor admin
Admin
#21 - Posted: 15 Wrz 2008 18:55 
Danielu. sprawdzałam - one wszystkie tak wyglądają.

Marta

Autor worton
Użytkownik
#22 - Posted: 15 Wrz 2008 22:19 
Hah!

No ja niestety mam juz petricole :((( ale w sam raz sumiki do baniaka z tropheusami! :)

Ciekawe czy to, ze Michelle je zlapala to zbieg okolicznosci czy moze jakies wedrowki maja miejsce :).

Petricole latwo poznac, wlasciwie bezblednie po ksztalcie ciala i jasno bialym pierwszym promieniu pletwy grzbietowej :).

Autor admin
Admin
#23 - Posted: 16 Wrz 2008 05:48 
Wiesz, że ostatnio ile razy zamawiałam petricola (a było to dwa razy) to przylatywało coś co z Jarkiem oznaczyliście jako S. sp. dhonti dwarf, a potem nazwa zmieniona została na S. irsacae. Tym razem świadomie napisałam w zamówieniu petricola wiedząć, ze przyleci irsacae. A tutaj taka niespodzianka:)) No to rewelacja. Następny sumik do mojej kolekcji.

Szkoda, ze nie wiedziałam, Magda zrobiłaby fotki do Twojego artykułu do TM

Marta

Autor worton
Użytkownik
#24 - Posted: 16 Wrz 2008 11:29 
Ano troszke szkoda :(
Ale fotki tak czy siak warto zrobic ;)

Autor admin
Admin
#25 - Posted: 17 Wrz 2008 18:51 
Mogę napisać kilka słów o Petrochromis sp. Longola Red Fin, bo jak zwykle ryby te wzbudzają spore zainteresowanie. Jak na razie nie mam z nimi najmniejszego problemu, pływają aktywnie po całym zbiorniku. Czasami samce zaczepiaja samice i wtedy...samice nadymaja pyski jakby inkubowałyy w nich ikrę i samce oddalają sie od nich. Ryby objadają z upodobaniem kolejne kamienie pokryte glonami, które im wkładam do akwarium, niestety zapas stworzony dla nich szybko się wyczerpuje. Widok jest niesamowity, po włozeniu kamienia, najpierw podpływają do niego Tropheus polli i zaraz potem całe stado petrusi i z upodobnaniem w ciagu kilku minut oczyszczają z glonów.

Marta

Autor bernard
Użytkownik
#26 - Posted: 17 Wrz 2008 20:47 
Tak to jest rzeczywiście super widok, kiedy Petrochromisy, czy Trofeusy pasą się jak owce na łące :)
Marto, kiedy możemy spodziewać się fotek?

Autor admin
Admin
#27 - Posted: 17 Wrz 2008 20:55 
Fotki zależą od Magdyi Przemka, ale ryby są dokładnie takie same jak te z ostatniego ich przylotu:))

Marta

Autor bernard
Użytkownik
#28 - Posted: 17 Wrz 2008 22:27 
Niby tak, ale przecież każde ujęcie jest inne :-)

Autor admin
Admin
#29 - Posted: 18 Wrz 2008 05:22 
Dlatego napisałam, że będą, ale nie wiem kiedy

Marta

Sprawy ogólne Forum Tropheus Tanganika / Sprawy ogólne / Nowa dostawa dotarła 12 września Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®