Mnie bardzo intersuje budowa wystroju z modułów BTN.
Sam noszę się z zamiarem urządzenia takiego wystroju, jednak nie wiem jak się za to zabrać.
Wcześniej był temat ze zbiornikiem Everta w którym można oglądać wystrój z modułów BTN :
http://www.forum.tropheus.com.pl/index.php?action= vthread&forum=8&topic=2522&page=0
Evert odpisał mi na kilka moich pytań:
To są moduły BTN, nie całe gotowe tło.
podał zalety takich modułów:
Mozna je modelowac dowolnie i tworzyć własne dowolne aranżacje, są lekkie. Mozna je dowolnie komponowac w całym zbiorniku.
Nie wiem czy jest to temat na cały artykuł, ale chiałbym poprosić Cię Marto o zasięgnięcie informacji u Everta jak montuje się moduły BTN ?
Chodzi mi konkretnie o to , jak mocuje się moduł do
dna zbiornika i jego ścianek. Pewnie na silikon akwarystyczny, ale chodzi mi raczej o kwestię cyrkulacji wody pod nimi - jak to osiągnąć ?
Czy pozostawia się jakieś szczeliny dla cyrkulacji wody pod modułami i czym jest ona napędzana?
Czy istnieje jakaś instalacja rurek ciągnaca się pod wszystkimi modułami w dnie i modułami na tylnej szybie?
Powietrza jak sądzę nie powinno być w tych przestrzeniach, gdyż po pewnym casie wyparłyby moduł na powierzchnię wody.
Czy nawierca w nich otwory od góry dla cyrkulacji wody?
Czy do każdego modułu z osobna doprowadzona jest cyrkulująca woda?
Czy woda krąży pod połączonymi modułami w systemie połaczonym tzn. przez wycięte w nich otwory przy dnie.
A może ma zdjęcia z urządzania zbiornika, coś w rodzaju fotorelacji ?
Jeśli nie , może zgodzi sie opisać jak dokładnie , krok po kroku należy montować moduły, żeby uzyskać dobry efekt.
Po zakupie bardzo drogich modułów BTN, nie można sobie pozwolić sobie na błędy i złe zamontowanie ich chociażby ze względu na ich cenę.