Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Sprawy ogólne Forum Tropheus Tanganika / Sprawy ogólne /

Muszle, wylinki i inne ciekawostki:))

Autor admin
Admin
#1 - Posted: 2 Gru 2008 16:29 
W moich zbiorach znajdują się różne okazy muszli, wylinek i innych ciekawostek tanganickich. Magda w trakcie ostatniej wizyty sfotografowała je.

Polecam

http://tropheus.com.pl/galeria/thumbnails.php?albu m=lastup&cat=-99

Marta

Autor worton
Użytkownik
#2 - Posted: 2 Gru 2008 20:34 
Ja Cieeee Marto czemu krab nie zyje :((. Pewnie podrozy nie przezyl? Ale pech!!

Wylinki krabow super! :)

Autor admin
Admin
#3 - Posted: 2 Gru 2008 20:40 
Nie - on dotarł w takiej postaci. Michelle wysłała mi wszystkie dziwne muszle jakie znalazła i on tam był:)) Niestety już nieżywy. Ale wygląda jak mały krab pustelnik, prawda?:))

Marta

Autor worton
Użytkownik
#4 - Posted: 2 Gru 2008 21:08 
No to pewnie te, o ktorych pisal Evert :). Tanganickie pustelniki :)

Autor admin
Admin
#5 - Posted: 2 Gru 2008 21:18 
Dokładnie tak:))

Marta

Autor Topielec
Użytkownik
#6 - Posted: 3 Gru 2008 08:02 
No a takie ślimaki, lub kraby pustelniki nie mogłyby trafić do naszych akwariów?:> Tylko żywe;)

Autor admin
Admin
#7 - Posted: 3 Gru 2008 08:45 
Ślimaki nie bo Neothauma to filtratorzy i nie pzre zyj a w "czystych" zbiornikach tanganickich.

Małe kraby - cóz, może kiedyś? Na razie mamy dwa inne gatunki krabów:))

Marta

Autor admin
Admin
#8 - Posted: 5 Gru 2008 05:57 
Krab przedstawiony na tej fotografi to krab lądowy, żyje tuż przy jeziorze, ale nie ma kontaktu z wodą.

Marta

Autor nuroslaw
Użytkownik
#9 - Posted: 5 Gru 2008 07:54 
Lądowy? z taką ciężką muszlą ? gdzie on ma środek ciężkości ? Wszysko jednak wskazuje że jednak wodny, całkiem możliwe że dwuśrodowiskowy. Chociaż nóżki wyglądają na delikatne, wystarczy zwrócić uwagę jak typowe kraby jakie mają nogi i jak umieszczone.

Na Tandze występują pływy jak w morzu ?

Czy znany jest inny odpowiednik (kształtem, typem muszli skorupy) zwierz lądowy ? Ja nie kojarzę.

Autor Topielec
Użytkownik
#10 - Posted: 5 Gru 2008 08:10 
Mi się wydaje, że kraby tego typu ciągną muszlę za sobą, więc jako takiego środka ciężkości nie potrzebują.

Z Wikipedii:

"Znanych jest kilkaset gatunków zamieszkujących wody całego świata. Głównie morskie, część występuje w wodach słodkich, a nieliczne na lądzie."

Autor nuroslaw
Użytkownik
#11 - Posted: 5 Gru 2008 08:24 - Edytowany przez: nuroslaw 
tyle że znane mnie ślimaki lądowe mają raczej delikatniejsze (lżejsze) muszle..... Ma ktoś jakieś przykłady zdjęć żywych ?

a lądowy krab pustelnik tzw. palmowy wygląda tak:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Krab_palmowy
lub tak (muszla gładka, lżejsza i grube nogi)
http://www.pupile.com/pup/pup_image.asp?imgID=5893 3

Autor Topielec
Użytkownik
#12 - Posted: 5 Gru 2008 09:23 
Biorąc pod uwagę, że kraby pustelniki używają znalezionych pustych muszli, to równie dobrze osobnik na powyższym zdjęciu mógł znaleźć akurat taką, wyrzuconą na plażę z dna jeziora. Muszla mogła się tam znaleźć np. po obniżeniu się poziomu wody.

A co do wielkości odnóży, to kiedy byłem nad Oceanem Atlantyckim, pamiętam, że tamtejsze małe krabiki łażące po plaży były bardzo podobne do tego powyższego i miały podobne proporcje wielkości krab - muszla. Nie wiem jak duża jest ta muszla powyżej, ale wydaje mi się, że też niewielka.

Mi wydaje się, że ten krab to taki plażowiec właśnie:)

Jeszcze poniżej link do artykułu, z którego wynika, że pustelniki z reguły wybierają te cięższe i solidniejsze muszle, nawet kosztem większego zużycia energii.

http://journals.cambridge.org/action/displayAbstra ct;jsessionid=3B03A3F7446CB9D13BBFBE717DDBB4AA.tom cat1?fromPage=online&aid=322568

Hmm, nie ma to jak nudzić się w pracy:P

Autor admin
Admin
#13 - Posted: 5 Gru 2008 09:26 
Nie wiem jak to jest dokładnie - to na 100% muszla z jeziora. Ale prawdopodobnie wyrzucona na brzeg została zaanektowana przez kraba. Nie są to moje domysły, ale wynik wczorajszej rozmowy z Evertem. Jak pamiętacie jego przyjaciółką jest Saskia - spec od krabów i krewetek. Oni razem w styczniu nurkowali i prowadzili obserwacje. Stąd zapewne i spora wiedza Everta.

Marta

Autor admin
Admin
#14 - Posted: 5 Gru 2008 09:27 
Nie wiem jak duża jest ta muszla powyżej, ale wydaje mi się, że też niewielka.

Ta muszla ma około 1-1,5.

Marta

Autor worton
Użytkownik
#15 - Posted: 5 Gru 2008 16:53 
Hmm tez bym raczej stawial na typowo wodny gatunek.
Z tego co pamietam z prelekcji Everta to to nie sa typowe pustelniki. Nie maja slabiej opancerzonego odwloka. Sa to po prostu mlodziutkie egzemplarze, ktoregos z normalnych gatunkow krabow, ktore za mlodu jedynie uzywaja muszli. Mimo wszystko jestem prawie pewien, ze w kwietniu Evert mowil, ze one zyja w wodzie :).

Pozdrawiam.

Autor admin
Admin
#16 - Posted: 5 Gru 2008 17:22 
Mimo wszystko jestem prawie pewien, ze w kwietniu Evert mowil, ze one zyja w wodzie :)

Ale ja wysłałam fotki Evertowi i on właśnie odpisał:))

Marta

Autor admin
Admin
#17 - Posted: 6 Gru 2008 07:11 
No i rozgorzała dysputa,

Saskia odpisała mi, ze "prawdziwe" kraby pustelniki mogą być związane tylko ze środowiskiem morskim. Nie ma takich na pewno w Tanganice i w pobliżu. Jak sie okazuje to co jest sfotografowane to nadal zagadka:))

Twierdzą jednak, że to lądowy gatunek, ale dlaczego w takiej muszli?

Marta

Autor worton
Użytkownik
#18 - Posted: 6 Gru 2008 17:46 
Moze sie przestraszyl czegos i schowal a potem urosl i nie mogl wyjsc? :P

Autor Topielec
Użytkownik
#19 - Posted: 6 Gru 2008 20:09 
Albo jakiś psotnik po prostu upchał go tam palcem i wysłał w świat w celu wywołania burzliwej dyskusji na jakimś forum;)

Autor admin
Admin
#20 - Posted: 6 Gru 2008 20:40 
Albo jakiś psotnik po prostu upchał go tam palcem i wysłał w świat w celu wywołania burzliwej dyskusji na jakimś forum;)

Nie śmiejcie się:)) Saskia o to właśnie mnie zapytała. Ale wierzcie mi, to nie był bajer- Michelle wysłała grupę muszli nie mając pojęcia co to jest.

Marta

Sprawy ogólne Forum Tropheus Tanganika / Sprawy ogólne / Muszle, wylinki i inne ciekawostki:)) Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®