Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Sprawy ogólne Forum Tropheus Tanganika / Sprawy ogólne /

Plany zw. z Tanganiką.

Autor Grzegorz Kosmider
Użytkownik
#1 - Posted: 21 Lut 2009 19:15 
Zainteresowały mnie te ryby: Cyphotilapia Gibberosa Mikula

Przeczytałem na stronie, że jeden harem to przynajmniej 300L. Ja planuję zbiornik o pojemności 350L. Obecnie prowadzę hodowlę w 3x64L + 1x33L popularnych gupików, neonów itd. A, że akwarystyka mnie zauroczyła po same uszy chcę czegoś więcej. Mam w związku z w/w gatunkiem oraz początkiem hodowli kilka pytań, przepraszam z góry administrację, jeżeli w którymś z pytań naruszę regulamin, ale pozwoliłem sobie, że skoro zakładam już ten temat to zadam wszystkie nurtujące pytania by nie robić swoimi tematami śmietnika na forum i mieć ich dziesiątki...

A oto lista pytań, prosiłbym tylko o konkrety, by zachować porządek :)

1. Zbiornik 350L - ile i jakiej płci Cyphotilapia Gibberosa Mikula? Czy faktycznie tylko jeden samiec? A ile samic?

2. Jakie światło? Prosiłbym o nazwy akwarystycznych świetlówek i alternatywy.

3. Metoda filtracji?

4. Prócz w/w gatunku chciałbym jedynie coś na dno, typu zbrojnik niebieski lub nawet jeżeli to możliwe w takich warunkach jakieś płaszczki? W każdym razie gatunki idące w tym kierunku.

5. Czy takie rośliny jak: Anubias nana, microsorium, nurzaniec mogą być?

6. Jakie podłoże? Czy koniecznie piasek? Czy żwir? Jeżeli jedno lub drugie to jaka granulacja?

7. W tego typu zbiorniku z takimi rybami jak odbywa się odmulanie dna?

8. Jaka jest ROZSĄDNA CENA za w/w ryby? Widziałem je po 130zł za szt. Czy to dużo?

Jeżeli przypomnę sobie więcej pytań, dopiszę. Póki co zależy mi na tym, gdyż próbuję sporządzić kosztorys.

Autor admin
Admin
#2 - Posted: 21 Lut 2009 20:10 
Zbiornik 350L - ile i jakiej płci Cyphotilapia Gibberosa Mikula

To nie jest zbiornik dla" frontoz" - jest to odpowiedź na wszystkieTwoje pytania!!

Marta

Autor Grzegorz Kosmider
Użytkownik
#3 - Posted: 21 Lut 2009 20:15 - Edytowany przez: Grzegorz Kosmider 
[quote]Sugerowane rozmiary akwarium: Ze względu na osiąganie naprawdę dużych rozmiarów najlepiej trzymać te ryby w akwarium o pojemności przynajmniej 300 litrów (jeden harem: samiec + kilka samic) - im większe tym lepiej. Dla grupy złożonej z dwóch samców i 7-8 samic potrzeba przynajmniej 500 litrów[/quote] w takim razie po !@#$%^& piszą takie rzeczy w internecie ?

Autor admin
Admin
#4 - Posted: 21 Lut 2009 20:18 
Bo chodzi o kasę :-)
Zapraszam Cię do Nas - jak masz ochotę.
Jakby co, zapraszam na maila.
Robert

Autor Grzegorz Kosmider
Użytkownik
#5 - Posted: 21 Lut 2009 20:20 
ale to nie ze sklepu tylko innej strony poświęconej tanganice...

swoją drogą to dziwne, że ktoś tu ma 500L akwarium i ma tych ryb sporo i inny gatunek, a ja chcę zaledwie 3-4 te ryby i nagle jest za mały? kompletnie cie nie rozumiem...

Autor Topielec
Użytkownik
#6 - Posted: 21 Lut 2009 20:31 
Każdy użytkownik internetu musi zdawać sobie sprawę, że w internecie może publikować swoje teksty każdy i na każdy temat (oczywiście jeśli nie łamie tym w jakikolwiek sposób prawa). Co za tym idzie, nigdy nie należy brać każdej informacji znalezionej na internecie za prawdę, gdyż dany tekst może być zamieszczony przez dziecko, osobę całkowicie niekompetentną, czy nawet akwarystę, który sam nie może sobie pozwolić na duże akwarium, więc przez zwykłą złośliwość całkowicie świadomie stara się wcisnąć ludziom, że w małym zbiorniku można hodować duże ryby.

Dlatego też, użytkownik internetu szukając istotnych informacji musi sam ocenić w jakim stopniu znalezione informacje są wiarygodne. W przypadku, gdy znajduje kilka źródeł, które podają na ten sam temat różniące się znacznie informacje, musi stwierdzić, które ze źródeł jest bardziej kompetentne.

Jeśli chodzi o ryby z Tanganiki, to chyba nie mogłeś trafić lepiej.

Pozdrawiam.

Autor Grzegorz Kosmider
Użytkownik
#7 - Posted: 21 Lut 2009 20:32 
szkoda, chciałem te ryby ale jeżeli te 350L jest za małe na 3 sztuki to chyba sobie daruję tanganikę... nic innego mi się nie podoba :( trudno.

Autor Topielec
Użytkownik
#8 - Posted: 21 Lut 2009 20:36 
nic innego mi się nie podoba :( trudno.

Zakładam, że mówiąc tak, widziałeś już wszystkie pielęgnice z Tanganiki? Gratuluje, choć szczerze wątpię;)

Mniejsza alternatywa dla frontoz - Neolamprologus sexfasciatus

Autor admin
Admin
#9 - Posted: 21 Lut 2009 20:49 
Mniejsza alternatywa dla frontoz - Neolamprologus sexfasciatus

Masz rację to przepiękne ryby:)) Kolorystyka frontoz, nieco inne zachowania...no i najciekawsze- jak do tej pory nikt na świecie nie udokumentował ich rozmnożenia. Wyzwanie przed nami:))

Marta

Autor salmo70
Użytkownik
#10 - Posted: 22 Lut 2009 00:42 
Witam.

no i najciekawsze- jak do tej pory nikt na świecie nie udokumentował ich rozmnożenia

Czy to znaczy Marto,że te ryby nie wycierają się w akwariach?Na marginesie dodam,że są prześliczne(tak samo jak np.Tretocephalusy).Pozdrawiam.Robert.

Autor admin
Admin
#11 - Posted: 22 Lut 2009 06:16 
Czy to znaczy Marto,że te ryby nie wycierają się w akwariach?

Robercie

Jak do tej pory bez problemu rozmnożono wariant z DRC czyli Gold, natomiast wariant zambijski czyli Blue nie został w zbiornikach rozmnożony. To bardzo ciekawe jakie czynniki powodują, że teoretycznie ten sam gatunek w dwóch wariantach jest tak róznyw hodowli.

Marta

Autor Topielec
Użytkownik
#12 - Posted: 22 Lut 2009 11:10 
Wariant niebieski dorasta ostatecznie do mniejszych rozmiarów?

Autor marti
Użytkownik
#13 - Posted: 22 Lut 2009 11:25 
Na marginesie dodam,że są prześliczne(tak samo jak np.Tretocephalusy

Dokładnie, polecam ten drugi gatunek, rówie piękny, a moze nawet piękniejszy.

swoją drogą to dziwne, że ktoś tu ma 500L akwarium i ma tych ryb sporo i inny gatunek, a ja chcę zaledwie 3-4 te ryby i nagle jest za mały? kompletnie cie nie rozumiem...

Drogi Grzegorzu.
Ktoś tu już dawno nie ma akwarium 500L, gdyż zaobserwował, że 500 L dla Cyphotilapia Gibberosa Mikula jest zbyt małe.
Teraz te ryby są w 720L i wcale nie jest to za dużo.
Temat o Cyphotilapia Gibberosa Mikula, został napisany na tym forum dość dawno (2007 rok) i od tego czasu zdobyliśmy więcej doświadczenia, stąd część informacji, które tam wyczytasz jest już nieaktualna.
350 L kompletnie nie nadaje sie na te ryby!
Poza tym trzymanie 3 sztuk jest nieporozumieniem. Dla ich względnie dobrego samopoczucia, minimum to 6 sztuk w tym 2 samce, a więc zbiornik musi być spory.

Autor admin
Admin
#14 - Posted: 22 Lut 2009 11:40 
Wariant niebieski dorasta ostatecznie do mniejszych rozmiarów?

Miałam oba warianty- wielkościowo dochodziły do tych samych rozmiarów - około 15 cm

Marta

Autor Grzegorz Kosmider
Użytkownik
#15 - Posted: 22 Lut 2009 11:44 
No nic w takim razie będę musiał zdradzić tanganikę na rzecz malawi... Pyszczak Moori również mi się podoba, myślę o 1+3 a do tego małe pysie red-red.

Autor marti
Użytkownik
#16 - Posted: 22 Lut 2009 14:23 - Edytowany przez: marti 
będę musiał zdradzić tanganikę na rzecz malawi... Pyszczak Moori również mi się podoba

Cyrtocara Moorii to też duża ryba, dorasta podobnych rozmiarów co Cyphotiapia (25-30cm). Myślę że akwarium pojemności 350 L czyli długości 150 cm lub mniej i szerokości 50cm, również nie bardzo nadaje sie na te ryby.
Poza tym są to ryby toni wodnej, szybko pływające i potrzebujące przestrzeni.
W akwarium o rozmiarach jakie chcesz im zafundować nie bardzo będą miały jak się obrócić.

Autor michal132
Użytkownik
#17 - Posted: 22 Lut 2009 15:08 
Witam!!
Mam pytanko:) jak rozróżnic płec u sexfasciatus gold ??

Autor admin
Admin
#18 - Posted: 22 Lut 2009 18:14 
Płeć sprawdza się po otworach płciowych.

Marta

Autor michal132
Użytkownik
#19 - Posted: 22 Lut 2009 19:24 
A czym się one różnią ?
Jak wyglądają u samca i jak wyglądają u samicy??

Autor admin
Admin
#20 - Posted: 22 Lut 2009 19:55 
polecam
http://www.fishhead.com/articles/ventsex.htm

sexfasciatus ma podobne do tretocefalus

Marta

Autor michal132
Użytkownik
#21 - Posted: 23 Lut 2009 11:51 
Niestety prawdopodobnie mam dwa samce:(

Michał

Autor admin
Admin
#22 - Posted: 23 Lut 2009 11:52 
A jak duże masz ryby?

Marta

Autor michal132
Użytkownik
#23 - Posted: 23 Lut 2009 14:32 
Mają około 12, 13 cm

Michal

Autor admin
Admin
#24 - Posted: 23 Lut 2009 14:48 
No to dorosłe

Marta

Autor michal132
Użytkownik
#25 - Posted: 23 Lut 2009 15:03 
Niestety tak:(

Michał

Sprawy ogólne Forum Tropheus Tanganika / Sprawy ogólne / Plany zw. z Tanganiką. Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®