Zainteresowały mnie te ryby: Cyphotilapia Gibberosa Mikula
Przeczytałem na stronie, że jeden harem to przynajmniej 300L. Ja planuję zbiornik o pojemności 350L. Obecnie prowadzę hodowlę w 3x64L + 1x33L popularnych gupików, neonów itd. A, że akwarystyka mnie zauroczyła po same uszy chcę czegoś więcej. Mam w związku z w/w gatunkiem oraz początkiem hodowli kilka pytań, przepraszam z góry administrację, jeżeli w którymś z pytań naruszę regulamin, ale pozwoliłem sobie, że skoro zakładam już ten temat to zadam wszystkie nurtujące pytania by nie robić swoimi tematami śmietnika na forum i mieć ich dziesiątki...
A oto lista pytań, prosiłbym tylko o konkrety, by zachować porządek :)
1. Zbiornik 350L - ile i jakiej płci Cyphotilapia Gibberosa Mikula? Czy faktycznie tylko jeden samiec? A ile samic?
2. Jakie światło? Prosiłbym o nazwy akwarystycznych świetlówek i alternatywy.
3. Metoda filtracji?
4. Prócz w/w gatunku chciałbym jedynie coś na dno, typu zbrojnik niebieski lub nawet jeżeli to możliwe w takich warunkach jakieś płaszczki? W każdym razie gatunki idące w tym kierunku.
5. Czy takie rośliny jak: Anubias nana, microsorium, nurzaniec mogą być?
6. Jakie podłoże? Czy koniecznie piasek? Czy żwir? Jeżeli jedno lub drugie to jaka granulacja?
7. W tego typu zbiorniku z takimi rybami jak odbywa się odmulanie dna?
8. Jaka jest ROZSĄDNA CENA za w/w ryby? Widziałem je po 130zł za szt. Czy to dużo?
Jeżeli przypomnę sobie więcej pytań, dopiszę. Póki co zależy mi na tym, gdyż próbuję sporządzić kosztorys. |