Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Sprawy ogólne Forum Tropheus Tanganika / Sprawy ogólne /

Jak robic zdjecia...

Autor nechor
Użytkownik
#1 - Posted: 1 Cze 2009 17:10 
...zeby nie bylo widac mieszkania odbitego w szybach akwarium? Oswietlenie w moim akwa to tylko oswietlenie naturalne, bez swietlowek. Przykladacie obiektywy bezposrednio do szyby i czekacie az ryba wplynie w kadr?

Autor admin
Admin
#2 - Posted: 1 Cze 2009 18:53 
dokładnie tak :-)

Robert

Autor sue
Użytkownik
#3 - Posted: 1 Cze 2009 20:48 
Robert nie żartuj!!! ;)))

Nechor jest kilka ważnych kwestii:
- czy do robienia zdjęć zbiornika używasz lampy błyskowej? jeżeli tak to pamietaj, aby była ona jak najdalej od osi obiektywu, pamiętaj też żeby nie była zwrócona bezpośrednio w kierunku akwarium, pamietaj o rozproszeniu swiatła,
- zawsze rób zdjęcia pod kątem (niektórzy mądrale mówią, że powinno to być ok. 45 stopni),
- dostosuj parametry do panujących warunków.

Pozdrawiam
Magda

Autor Topielec
Użytkownik
#4 - Posted: 1 Cze 2009 21:29 
Ja dzisiaj doszedłem do tego, żeby robić z lampą błyskową - do tej pory męczyłem się bez :D

Mam zabójczo dobry aparat - 3,2 MP;)

Autor nechor
Użytkownik
#5 - Posted: 1 Cze 2009 22:40 
Probowalem lapac dzis komorka, bo padly mi akumulatorki. Poprobuje z aparatem jutro. Niemniej za kazdym razem (mimo ze mam kilka megapixeli) widzialem w zdjecu siebie, telewizor i dzieci bawiace sie za oknem, a ryby byly totalnie nieostre :D

Z lampa nie robilem - nie chce stresowac ryb, bo przyrzeklem sobie, ze beda mi jadly z reki :-)

Jutro sprobuje aparatem, o ile nie zapomne kupic akumulatorkow. Zdjec akwarium calego nie pokaze, bo nie mam tla, ale moze uda mi sie uchwycic fragmenty skal z rybami :-)

Dzieki za porady.

Autor Topielec
Użytkownik
#6 - Posted: 1 Cze 2009 23:07 
Nechor, dzisiaj pierwszy raz robiłem zdjęcia z lampą i ryby zdawały się w ogóle tego faktu nie dostrzegać. Dużo bardziej stresowały się, jak robiłem bez lampy, bo musiałem praktycznie dotykać obiektywem szyby i była panika. Z lampą robię z daleka na dużym zoomie i ryby w ogóle się nie płoszą a fotki wychodzą ostre. Bez sztucznego oświetlenia nie masz najmniejszych szans żeby zrobić ostre zdjęcie bez flesza.

Autor Vepsik
Użytkownik
#7 - Posted: 2 Cze 2009 01:16 
Ja swoje rybcie fotografuję klasycznie. Fotelik na kółkach, do tego aparat z obiektywem 17-70 (niestety na porządne makro trzeba wyłożyć te parę groszy). Podjeżdżam do akwarium, obiektyw blisko szyby, a reszta to kwestia zoomu optycznego. Do tego lampa z softboxem skierowana bezpośrednio na ryby.

Autor Sendog
Użytkownik
#8 - Posted: 2 Cze 2009 08:47 
Cześć
Ja miałem już dość doświadczeń z moim aparatem i postanowiłem zainwestować w coś lepszego Nikon D60. Uczę się właśnie, uczę i uczę :) czasami efekty są marne ale czasami łut szczęścia pozwala na ciekawsze ujęcie. Powiem tylko że fotografia jest dla mnie wielką tajemnicą :)

Poniżej kilka ostatnich wypocin - dalej mam dylemat czy zlampą czy bez. Madziu czy poleciłabyś jakis obiektyw do fotografowania ryb?

Autor sander
Użytkownik
#9 - Posted: 2 Cze 2009 09:04 - Edytowany przez: sander 
Zwykle ustawiam czas migawki na 1/400 s i przesłonę f/8. Ważna jest jasność obiektywu (im jaśniejszy tym lepiej). Używam lampy gdyż są raczej zdjęcia macro i żeby nie było widać błysku robię je pod kątem lub używam dyfuzora np. reklamówki zrywki.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/d9ca9c5a 127f10cf.html

Autor Topielec
Użytkownik
#10 - Posted: 2 Cze 2009 09:29 
Sendog wydaje mi się, że trochę za ciemne te zdjęcia, więc lampa chyba by się przydała.
Ja muszę pomyśleć, jak zrobić jakiś rozpraszacz światła do mojego kompaktu:P

Autor admin
Admin
#11 - Posted: 2 Cze 2009 09:37 
Krzysiek

Rybki piekne - tylko proszę opisz fotki:)) Chciałabym wiedzieć co to sfotografowałeś:))

Marta

Autor Sendog
Użytkownik
#12 - Posted: 2 Cze 2009 10:43 
W kolejności:
- inkubująca samica Lipochromis melanopterus
- samiec lipochromis melanopterus
- Samiec Paralabidochromis sp. "Fire Red Uganda"
- samica Pralabidochromis chilotes
- samiec Pundamilia nyererei Makobe Island

Autor admin
Admin
#13 - Posted: 2 Cze 2009 10:45 
Dzięki:))

Pięknie są juz wybarwione

Marta

Sprawy ogólne Forum Tropheus Tanganika / Sprawy ogólne / Jak robic zdjecia... Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®