Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Sprawy ogólne Forum Tropheus Tanganika / Sprawy ogólne /

Czy wiecie, ze...?

Autor nechor
Użytkownik
#1 - Posted: 15 Lip 2009 23:00 
W oczekiwaniu na totalne zarybienie mojego akwa nieco mi sie nudzi, wiec pomyslalem sobie, ze moze rzucicie jakies ciekawostki rybie do przeczytania. Wiecie, cos w stylu: czy wiecie ze kon spi na stojaco? (btw - czy ryby spia opierajac sie zawsze brzuchem o podloze, czy tez potrafia spac w toni wodnej, gdy woda sie porusza?).

Lubie sobie poczytac Wasze dywagacje na przerozne tematy, a ostatnio nieco przygasliscie (chyba z goraca)... :-) Baaardzo prosze o rybie ciekawostki :-)

Autor admin
Admin
#2 - Posted: 16 Lip 2009 06:42 
Jest bardzo wiele ciekawostek w Tanganice. To ja liczę na to, ze może coś nam przedstawisz:))

W toni śpi wiele ryb np. wspomniany w innym wątku Bathybates.

P.s.

Nie dla każdego lato to okres wypoczynku, dla mnie najgorszej i najbardziej wytężonej pracy (wreszcie nie mam zajęć ze studentami) . Ja większość czasu spędzam na badaniach w terenie, a potem przy mikroskopie:))

Marta

Autor sander
Użytkownik
#3 - Posted: 16 Lip 2009 07:00 
dla mnie najgorszej i najbardziej wytężonej pracy

Skąd ja to znam :-(

PS. http://www.youtube.com/watch?v=wonYRF4e4sI&feature =fvst

Autor nechor
Użytkownik
#4 - Posted: 16 Lip 2009 10:42 - Edytowany przez: nechor 
Film mnie powalil na kolana (chociaz w robocie siedze przy biurku). Pieeeeekne widoki w tanganice - komentarz byl w filmie bardzo trafny, mozna to przyrownac to wlasciwie do morskich widokow. Z estetycznego punktu widzenia najladniej wygladaly tanganickie sardynki, z ciekawostek behaviorystycznych, podoba mi sie czarny humor "catfish" (nie wiem jak po polsku sie nazywaja). Nie dosc, ze zabijaja potomstwo innych ryb, to jeszcze podstawiaja do opieki swoje. Idealny pasozyt :)

Autor jaosh
Użytkownik
#5 - Posted: 16 Lip 2009 12:05 
Co to są za rybki w 5 minucie i 24 sekundzie filmu ??

Autor Vepsik
Użytkownik
#6 - Posted: 16 Lip 2009 12:13 
czy wiecie ze kon spi na stojaco

Co do tego miałbym jednak wątpliwości :)

Autor admin
Admin
#7 - Posted: 16 Lip 2009 12:55 
Co to są za rybki w 5 minucie i 24 sekundzie filmu ??

Enantiopus melanogenys

Marta

Autor jaosh
Użytkownik
#8 - Posted: 16 Lip 2009 13:42 
A to są te rybki co u Państwa w domu pływają w tym dużym akwarium?

i gdzie mógłbym znaleźć coś więcej na temat tych rybek?

Autor admin
Admin
#9 - Posted: 16 Lip 2009 13:44 
Nie, nie te...

Wystarczy w www.google.com wpisać nazwę- mnóstwo wiadomości:))

Marta

Autor nechor
Użytkownik
#10 - Posted: 16 Lip 2009 21:14 - Edytowany przez: nechor 
Dodam, ze link sandera prowadzi tylko do pierwszej czesci filmu, na youtube jest on w czterech 10-minutowych czesciach. To dla tych bardziej roztargnionych. Oczywiscie do ogladania nalezy wlaczyc opcje HD - jakosc jest wtedy duzo lepsza.

Jutro sie naucze wymawiac "tanganyika" tak jak narrator tego filmu - robi wrazenie... :-)
Ciekawe w sumie jest to, ze na filmie nie bylo widac (ja nie zauwazylem) wiekszosci najbardziej popularnych tanganickich rybek akwariowych - szczelinowcow, naskalnikow, ksiezniczek... Troche szkoda - ciekaw jestem jak to wyglada naprawde.

Ach.. jeszcze jedno: kon spi na stojaco :)

Autor Vepsik
Użytkownik
#11 - Posted: 17 Lip 2009 00:51 - Edytowany przez: Vepsik 
Ach.. jeszcze jedno: kon spi na stojaco :)

Zapraszam do mojej stajni, to udowodnię, że nie :P

Powiem nawet, że niektóre konie wydają dźwięk przypominający chrapanie :)

Autor sander
Użytkownik
#12 - Posted: 17 Lip 2009 07:32 - Edytowany przez: sander 
Mam w domu film z Tanganiki na którym wydra atakuje rozdymkę. Kiedy ssak odpuszcza bo nie może wbić się zębami w nadmuchaną rybkę ona zwalnia zawór i z świstem sunie po tafli wody napędzana powietrzem jak odrzutowiec. Nie wiem też czy zwróciliście uwagę jak ostronosy penetrują muszle w poszukiwaniu multików. Co do popularnych rybek na filmach są księżniczki.

Sprawy ogólne Forum Tropheus Tanganika / Sprawy ogólne / Czy wiecie, ze...? Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®