Ciezko wiec nazywac niewyedukowanych akwarystow glupcami i ignorantami. Naprawde latwo o blad i naprawde ciezko znalezc odpowiednie autorytety.
1. Ksiazki - malo kto kupuje ksiazki przed zakupem ryb - jest internet. Poza tym ktore wybrac?
2. Fora internetowe - moglbym w nieskonczonosc przytazcac stamtad mase sprzecznych informacji
3. Inne witryny, np. wikipedia, lub akwarystyczne. Niestety nadal to nie zmienia obrazu sytuacji - mnostwo tam luk i bledow.
4. Sprzedawcy, koledzy akwarysci - to ci sami ludzie, ktorzy pisza w internecie, wiec ten sam problem.
Ale jeżeli interesujemy się Tanganika, to usilnie staramy sie trafic na takie forum jak to, sam nie raz nie dwa trafiłem na forum prowadzone przez 13-14 latków, którym zalezało tylko na duzej ilosci uzytkowników, ale to nie oznacza że nalezy poprzestac na jednym zródle wiedzy, jeżeli znajduje sprzeczne informacje, to szukam kolejnych zródeł aby juz zdobyta wiedze skonfrontowac.
Odnosze wrazenie ze wiekszosc z akwarystow mysli ze zalozenie akwarium to kwestia kilku dni, szczegolnie mowa o akwarium słodkowodnym i wlasnie przez usprawiedliwianie takich zachowan " ze jest duzo sprzecznych informacji, dlatego te bledy" sprawiamy ze ludzie nie przykladaja sie do tego.
Ja zanim zalozylem swoje akwarium z pyszczakami z Malawi zbieralem wiedze prawie rok, wlasnie dlatego ze w czasie szukania informacji znajdowalem mnostwo sprzecznych wniosków i zalecen, które konfrontowałem z innymi hobbystami i teraz z perspektywy czasu, a swoje akwarium mam juz 3,5 roku dochodze do wniosku ze chyba wlasnie ten rok zdobywania wiedzy był najprzyjemniejszy i to trzeba wpajac nowym akwarysta, a nie to ze jak cos zle zrobia to jakos sie to naprawi, albo ze cała wiedze zdobedzie z czasem trwania akwarium.
Odnosze wrazenie ze najwiekszym przeklenstwem akwarium slodkowodnego jest jego stosunkwo niska cena, tak jak w samym starcie tak i w utrzymaniu, chcac zalozyc akwarium morskie musimy sie wysilic aby nie byc "w plecy" kilka tysiecy zlotych, a tutaj najwyzej kupimy nowe rybki za kilka zlotych i jakos bedzie sie to krecic |