Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Sprawy ogólne Forum Tropheus Tanganika / Sprawy ogólne /

Tarło trofeusów

Autor wookash
Użytkownik
#1 - Posted: 8 Wrz 2009 22:35 
Hej,jak wygląda tarło trofeusow?Czy rybki te,rowniez maja manię czyszczenia wszytkich płaskch powierzchni,kopia jakieś dołki,? Wszytkie Wasze spostrzezenia będą dla mnie przydatne.Dodam ,ze mam młode rybki u mnie jakieś 4miesiące,a rozmiar największej 6-7cm

Łukasz

Autor nechor
Użytkownik
#2 - Posted: 9 Wrz 2009 00:20 
Ktos ostatnio zamieszczal filmik na tym forum. Bylo widac idealnie. Czeeeekaaaj... Mam - filmik zamiescil krzysiekgrab. W dodatku z nastrojowym podkladem :-)

http://www.youtube.com/watch?v=9GuyZ0UrvBY

Autor wookash
Użytkownik
#3 - Posted: 9 Wrz 2009 20:02 
Dzięki Nechor ,fajna nutka.
Troche żle sie wyraziłem zakładając wczoraj ten wątek.wiem jak wygląda tarło,miałem kiedyś gębacze trójbarwne i robią to tak samo jak trofki;),chodzi mi raczej o przygotowanie sie do tarła ,czy cos takiego u trofeusow istnieje.Pelegnice jak nikaraguanska czy niebieskołuska i wiele innych kopia wczesniej dołki ,wyrywają roślinki,staja sie bardziej agresywne etc.
Chce wiedzieć ,czy mozliwe jest,ze moje maleństwa juz dojrzewają,bo przemeblowałem im ostatnio akwarium i potencjalne samce "zwariowały" i zachęcaja inne osobniki do tarła ,robią to bez przerwy-no chyba ze akurat jedzą.

Autor admin
Admin
#4 - Posted: 9 Wrz 2009 20:04 
To raczej normalne, że w tym wieku trofeusy odbywają pierwsze próby tarła:))

Marta

Autor wookash
Użytkownik
#5 - Posted: 9 Wrz 2009 20:16 
Extra:],i za to kocham ryby z rodzaju pielegnicowatych[mam nadzieje ,ze nie palnąłem gafy i trofki do takowych należą;)]
Przy okazji ,jak rozpoznać płeć u takich 6-7 centymetrowych trofeusów ? tylko po zachowaniu??

Autor admin
Admin
#6 - Posted: 10 Wrz 2009 06:18 
Po guzkach płciowych, ale to wymaga doświadczenia i łatwo się pomylić u ryb, które nie miały jeszcze tarła. Obserwacja stada .....nie zawsze daje to pełny obraz. Trzeba umieć odróżnić zachowania dominacyjne/poddańcze od tzw godowych.

Zwykle jednak po jakimś czasie w stale obserwowanym stadzie wiadomo co jest samcem, a co samicą.

Marta

Sprawy ogólne Forum Tropheus Tanganika / Sprawy ogólne / Tarło trofeusów Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®