Witam.
W sierpniu tego roku wybrałem się do Pragi. W metrze zobaczyłem plakat reklamujący Morski Świat i postanowiłem się tam wybrać.
Na wejściu kuszą nas plakaty, z których dowiadujemy się, że wystawa ma około 1000m2 powierzchni oraz że pływa w niej największy w Czechach rekin.
Po wejściu i uiszczeniu opłaty (studenci 190KC, dorośli 240KC) naszym oczom ukazuje się taki widok:
Hala podzielona jest na dwa piętra. Na dolnym znajdują się największe akwaria oraz zbiorniki, w których prezentowane są głównie ryby. Górne piętro to już ekran, na którym prezentowane są ciekawe filmy związane z podwodnym światem oraz grota pełna mniejszych zbiorników, w których główną dekoracją są wszelkiej maści koralowce. Ryby stanowią w nich tylko dodatek.
Pierwsze duże akwarium zaaranżowane jest na dno morskie, na którym osiadł fragment statku.
Oraz jego mieszkańcy:
Drugi duży zbiornik, to już "schronienie" dla rekinów :)
Oraz główni mieszkańcy:
Kolejne zbiorniki to również przedstawiciele morskich głębin, jednak znajdziemy również akwaria słodkowodne. Tutaj kilka zdjęć zbiorników oraz gatunków je zamieszkujących (niestety nie doszukałem się nazw wszystkich ryb).
Arathron ?
Monodactylus argenteus
Plectorhinchus lineatus
Morska "ramireza" Sphaermia nematopera
Sphyarena barracuda
A tak to wygląda, gdy stoimy na górze:
Na górze warunki oświetleniowe są już dużo lepsze:
Akwarium z Paracucumaria tricolor:
Dascyllus trimaculatus