no dokładnie, ręce opadają, musisz sporo poczytać, to forum to legenda, istna skarbnica wiedzy praktycznej, bezcennej. Dla rozważnej osoby może być nie tylko miłą, edukującą lekturą ale też pozwala unikać głupot do jakich zaliczam, wybacz, Twoją decyzję o wprowadzeniu 20 kilku sztuk do 240l.
Poczytaj przypadki, case studies, całe wątki. Trzeba mocno poszperać. Ja nie miałem Tropheusów ale już sama lektura tego forum uczy, że nie warto łapać się za te ryby z kaprysu czy naiwnej chęci posiadania ryb bo ładne "i mi się podobają". Dramat zaczyna się gdy rybki nie są już takie ładne jak na zdjęciu, parametry szaleją, pojawiają się choroby, nie wspomnę już o równie przykrych przypadkach zabijania się osobików w stadzie, które wtłoczone przez, wydawać by się mogło, racjonalnych ludzi, do ciasnego mini akwarium, nie mogą realizować swoich elementarnych potrzeb.
Polecam Ci też aquanet.tv - możesz zobaczyć tam jak Tropheusy żyją w naturze, jak pięknie wyglądają w przestrzeni, gdy mogą pływać, gdzie mają jakieś skały a nie plastikowe tło jako substytut itd Może zmienisz zdanie i zapewnisz im większy zbiornik zanim nie będzie za poźno?
Potem my, czytelnicy forum zerkamy a w nowych postach pojawia się, średnio co tydzien, dramatyczne zawodzenia: ratunku! padła mi Ikola, na pomoc ryby dziwnie się zachowują itd itd .naprawdę, namawiam Cię do zmiany decyzji ws pojemności.
Na szczęście jest też wiele osób, które posłuchały rad innych forumowiczów i miast powielać błędy, zrewidowało plany. Wiele rybich istnień to ocaliło. |