Pierwszy wykład to była niespodzianka, o której nie informowaliśmy - wykład dr Wojciech Góreckiego o pielęgnacji ryb. Uczestnicy z dużym zainteresowaniem słuchali o zasadach i dobrych praktykach hodowlanych, a także o najczęściej popełnianych błędach przez akwarystów.
Jako druga atrakcja - prezentacja zestawu Rio 180 firmy Juwel oraz aranżacja tego zbiornika z roślinami na żywo. Na zdjęciach widać, że akwarystom podobał się pomysł i forma w jakie to zrobiliśmy :)
W trzeciej kolejności był wykład Marty Mierzeńskiej o mięsożernych rybach z Tanganiki. Jak zwykle duże wrażenie na akwarystach zrobiła ogromna wiedza Marty oraz pasja. Z ciekawością słuchali Ci, co mieli o Tanganice pojęcie oraz Ci, co dopiero pierwszy raz się z tym zetknęli.
Następnie Marcin zrobił swoją prezentację i dość długo, ale najważniejsze, że ciekawie mówił o hodowli krewetek. Podzielił się z akwarystami swoim doświadczeniem i sposobami hodowli poszczególnych gatunków. Dość szczegółowo mówił o budowie, rozmnażaniu oraz pielęgnacji. Myślę, że krewetkomaniacy byli baaardzo zadowoleni!
Ostatnim wykładem była moja prezentacja o ślimakach „Ślimak w akwarium – szkodnik czy przyjaciel”. Wysunęłam tezę, że ślimak to przyjaciel w akwarium i mam nadzieję, że to nie tylko moje subiektywne odczucie, ale że udało mi się do tego przekonać więcej uczestników meetingu.
Na przerwie każdy mógł na żywo zobaczyć u nas w zbiornikach to, o czym były wykłady. Marta, Marcin i cały personel Rotali na bieżąco udzielali informacji wszystkim zainteresowanym już przy zbiornikach w sklepie.
Tego dnia odwiedziło nas wiele dzieci, które dzielnie rysowały ryby, swoje akwaria i zwierzęta, które chciałyby w nich hodować. Można śmiało powiedzieć, że mieliśmy prawdziwe akwarystyczne przedszkole :)!!!
Podczas trwania całego meetingu były liczne konkursy, w których uczestniczy wygrywali przeróżne nagrody!
Jeszcze raz dziękujemy wszystkim za przybycie i zapraszamy do oglądania zdjęć.
Pozdrawiam,
Ania :)