Witamp ponownie,
Start akwarium niestety troszkę się opóźni, ponieważ akwarium było lekko uszkodzone co zauważyłem chwile przed napelnieniem.
Sprawdziłem niektóre parametry wody w karnie, kh/ gh jeszcze nie ponieważ test który miałem był tylko do morskiego.
Tak więc
- ammonia -0
- no3 i no2- 0
-ph- 7,8 -8,0
Myśle ze nie jest zle.
Dojrzewanie już zacząłem w dużym baniaku ok 70l, sposobem na dodawanie ammoni. Mam tam dwie pompki, grzalke i paczkę sera siporax, miesza się już ponad tydzien, i niezbyt to pachnie. Amonie utrzymuje na poziomie 4, także jak już nowe akwarium będzie to będę miał trochę dojrzalej wody i siporax z bakteriami do filtra.
Sprzęt tez trochę zmieniłem no i trochę doszło.
Filtracja będzie następująca,
- Eheim 2217- wypełniony 5l sera siporax
- Eheim 2215- jako mechaniczny wypełniony Eheim mech pro 2 litry, i jaszcze wkłady do mechanicznego czyszczenia do tego węgiel jak zajdzie potrzeba.
- światło te co pisałem, powinno być ok
- dodam jeszcze pompke do cyrkulacji, już kupiłem Vortech mp10, czytałem ze w tanganice są dość duże prądy i ryby to lubią.
http://ecotechmarine.com/products/vortech/vortech- mp10/
Kamienie już mam, wyglądają dość naturalnie, piasek koralowy pod muszlowce tez już się moczy w wodzie.
Myśle ze piasek koralowy powinien mi podnieść ph troszkę, jest one dość wysokie w mojej kranowce, także powinno być dobrze.
Obsada jeszcze nie zdecydowan, ale do tego jeszcze daleko. Myśle ze ryby bedą dopiero wpuszczone pod koniec sierpnia, także 8 tygodniowe dojrzewanie.
Dodał bym kilka zdjęć ale niestety nie wiem jak.
Leszek