Witam,
Nadchodzi pomału czas na przprowadzkę ryb do nowego większego lokum. W tej chwili mają do dyspozycji 200l profilowane dla 16 T.B.Ujiji (ok 6cm). Można rzec, że sprawa prosta. Postawić zbiornik, urządzić, zalać, ustabilizować i przenieść ryby. Porblem polega na tym, że nowe aqa (standard 375l) ma stanąć w tym samym miejscu co stare.
Obmyśliłem to sobie tak:
Zakupię beczkę plasikową ok 80l i po umyciu zaleje woda z aqa. Przełożę filtry i do tego wpuszczę ryby. Calość zaciemnię i odstawię na bok żeby nie stresować ryb. W okresie pobytu ryb w beczce nie będę karmił i podam rybom witaminy. Codzinnie podmiana ok 10% wody.
Przerobienie szafki i montaż aqa zajmie mi ok 3 dni. Zalanie i wstępna stabilizacja na biostarterach ok 2dni.
Przed wpuszczeniem ryb przeleję połowę wody z beczki do aqa, zaś do beczki stopniowo wlewał będę wodę usuniętą z aqa żeby zrobic miejsce beczkowej. Po zapełnieiu beczki do pełna przełoże ryby do nowego lokum.
Po zakończeniu tej operacji planuje co 2 dni podmiany 10% przez ok 2 tyg. + oczywiście solidne napowietrzanie i stopniowo będę zwiększał iloćć światła.
Chciałbym docelowo trzymać w zbiorniku ok 35 - 40 T.B.Ujiji. Czy uzupełnienie stada wykonać w czasie całej opoeracji przenosin? Jakiej wielkości ryby wpuścić? Podobnej wielkości (będzie problem) czy mniejsze?
Ciekawy jestem Waszego zdania co całego zamiaru. Może ktoś ma lepsze rozwiązanie?
Pzdr.roa |