Robercie na tym forum była mowa o oswietleniu do trofeusów wielokrotnie. Min. byla równiez mowa o T5 i Ocean White, sam pod wplywem tych wypowiedzi jeden zbiornik "poświecilem" na eksperymenty z T5. Ale roznica w tym ze ja mialem nieco wiekszy zbiornik niz Ty, oswietlenie mam bez odłysnikow. W akwarium sa dorosle ryby w wiekszej ilosci. U mnie zmiana byla podyktowana wpuszczeniem do zbiornika Petrusi i glonow dla nich. Myśle ze T5 sa dobra alternatywa dla typowych i popularnych T8 i uwazam ze nie ma potrzeby zmiany oswietlenia, ew. zmieniłbym rodzaj świetlowki i odłaczyłbym odbłysnik, T5 maja swoje plusy. Czy sa one najlepsze do Tanganiki? nie wiem. Z tego co pamietam to Jacek cos o tym wspominal ale to chodzilo konkretnie o Ocean White bo daja duzo światla, odpowiednie widmo, ale to przecież mozna zmieniać na inne rodzaje swietlowek. Na pewno przy OW akwarium jest dość silnie oświetlone, a odblysnik jeszcze to poteguje. Zmien na świetlowke T5 innej firmy, o tym tez byla mowa. Zakladanie nowego zbiornika zawsze jest na poczatku "laboratorium doświadczalnym" (w Twoim przypadku np. zmiany z odbłysnikiem), u mnie jest podobnie, ale wlasnie caly urok w tym i nie ma łatwo :-). Ale później ogladasz piekne widoki i ciekawe zachowania ryb. Gwarantuje że żona na pewno bedzie razem z Toba podziwiać piekne kolory Kasang, szczegolnie ciekawie to wyglada w jesienne, zimowe wieczory, gdzie dzień jest juz krótszy :-). Na pewno z domu nie bedziesz musial nigdzie wychodzić ;-).
Leszek |