Witam!
Posiadam zbiornik 240 l. Akwarium mam już dwa lata a w nim stado Ikola 9 szt. i stado Chilanga red 8 szt. a właściwie 6 ale o tym za chwile.
Parametry wody:
pH 8
No2 - 0
NH3 - 0
NO3 od jakiś dwóch miesięcy z 20 skoczyło mi na 80
Wode podmieniałem jak do tej pory raz na dwa tygodnie i było o.k.
Od jakiś dwóch miesięcy mam problem z NO3 i nie za bardzo moge sobie z tym poradzić. Wode podmieniam 1 x na tydzień (ok.30%) i nie wiele to pomaga. Ryby karmie zdecydowanie mniej niz do tej pory.
Filtracja to jeden kubeł (Cascade 1000) i głowica o przepływie 600l/h podłączona z filtrem podżwirowym.
Pytanie moje jest następujące:
Czy pogorszenie sie parametrów wody może być spowodowane tym, że tylko podmieniam regularnie wode, a nie czyściłem gruntownie zbiornika?
Czy gruntowne wyczyszczenie zbiornika wiąże się z zaczynaniem wszystkiego od początku?
Druga sprawa to narastanie agresji u ryb ale tylko u Chilanga red.
Wśród Ikoli są dwie samice (wiem, że to mało ale jak kupowałem młode ryby to nie miałem pojęcia jak odróżnić płeć) i stadko jakoś sie ułożyło
U Chilangi natomiast nie ma żadnej samicy. Do tej pory tj. przez 2 lata był spokój. Teraz zamęczyły już drugiego "chłopca do bicia" i biorą sie za kolejnego. Stado sie zmniejsza i jak tak dalej pójdzie zredukuje sie do 1 szt.
Nie wiem, czy wzrost agresji u tej odmiany można wiążać z pogorszeniem sie parametrów wody.
Wiem, że powinienem dokupić samiczki, ale trudno jest kupić same samice bez samców.
Przepraszam za przydługi post.
Za wszelkie podpowiedzi będę wdzięczny
Pozdrawiam
Sławek |