Jezeli chodzi o trofeusy i inne gatunki to nalezy taka obsade dobierac wedlug preferencji pokarmowych. dlatego odradzam polaczenie Tanganiki roslinozernej (np. trofeusy) z Tanganika miesozerna (min. naskalniki, szczelinowce). To ze ake=warysci ktorzy hoduja takie gatunki razem ze soba i twierdza ze zadowoleni to nie znaczy ze tak samo czuja i mysla ryby, a przeciez to one sa najwazniejsze w akwarium.
Jezeli chodzi o muszlowce to wedlug mnie sa to przesliczne ryby i w miare spokojne , mam na mysli ich temperament w akwarium. Trofeus jest rybom powiedzmy dosc "gruboskórna", lubi sie szalec. Czy te gatunki bede sie wzajemnie prawidlowo uzpuleniac (min. rozmnazanie i normlne zachowania),ie wiem moim zdaniem nie. Na pewno muszlowiec nie zakloci cyklu rozrodczego trofeusa, ale odwrotnie jest to mozliwe. Ale w tej kwestii niech wypowiedza sie akwarysci hodujacy te gatunki razem czy tez oddzielnie.
Dlatego jezeli zdecydowales sie na trofeusy to dobirraj obsade o podobnych preferencjach pkarmowych. Z Tanganiki gatunki ktore w glownej mierze pobieraja pokarm roslinny to: trofeus, Petrochromis (duzy gatunek), simochromis, eretmodus, tanganicodus, spadothus (dosc agresywny).
Hodujac te ryby pamietaj o wydajnej filtracji w akwarium.
Zanim wpuscisz ryby do akwarium poczytaj kilka ciekawych tematow ktore sa w archiwum na tej stronie dotyczacych min. doboru obsady zbiornika, karmienia, filtracji oraz niestety jakie mozna popelnic bledy i co z nich wynika (np. jakie choroby i jak sobie z nimi radzic)
Co do cen ryb z odlowu i F1 to popros Admina tej strony, Martę :-), o przyslanie ci cennika i bedziesz mial porownanie co i ile kosztuje. |